Bekijk het origineel

„Met meeste pubers loopt het wel los”

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

„Met meeste pubers loopt het wel los”

4 minuten leestijd

UTRECHT. Irritant gedrag, slaan met deuren, schelden, wegkijken. Pubers maken er een potje van. Zeker in de ogen van hun ouders. „Blijf nuchter. Probeer je kind niet te veranderen, maar te begrijpen.

Haar boek ”Waarom tieners zo irritant kunnen zijn”, ligt sinds vorige week in de winkel. Dr. Loes Keijsers, adolescentieonderzoeker aan de Universiteit Utrecht, weet het: „Er verschijnen al zo veel boeken over pubers. Waarom dan nog één?” Ze lacht: „Mijn boek is anders. Positief van inhoud.”

Is daar een markt voor?

„Absoluut. Pubers, kinderen met problemen, vallen op en komen daardoor negatief in de media. Ze worden neergezet als irritant, onhandelbaar, chagrijnig. Ouders worden daardoor onzeker, bang, bezorgd. Ze gaan allerlei dingen verbieden. De omgang met bepaalde vrienden bijvoorbeeld. Meestal met een averechts effect.”

Begrijpelijk toch, die bezorgdheid?

„Natuurlijk, maar met de meeste pubers loopt het wel los. Dat geluid hoor ik te weinig. Nederlandse tieners doen het internationaal gezien gewoon goed, blijkt uit onderzoek. Ze voelen zich gelukkig. Er is geen reden om te zeggen dat het steeds slechter gaat met de jeugd. Jongeren zijn al eeuwen het zwarte schaap van de samenleving. Het komt hierop neer: de tieners van toen klagen over de jeugd van tegenwoordig.”

Je zult als ouder maar elke dag tobben met een dwarse tiener.

„Natuurlijk hoort irritant gedrag bij een puber. Een grote mond opzetten, met de ogen rollen, brutaliteit, met deuren slaan: voor veel ouders zijn dit herkenbare taferelen in huis. Mijn advies: probeer te begrijpen waarom pubers dit doen. Hun irritante gedrag is niet gericht tegen jou als vader of moeder, maar hoort bij het ontwikkelingsproces waar kinderen doorheen moeten. Als je begrijpt waarom ze het doen, is het minder erg en kan irritant gedrag zelfs ontwapenend worden.”

Sommige pubers lijken te ontsporen. Ze vergrijpen zich aan kleine criminaliteit.

„Pubers voelen zich vaak door hun omgeving kinderachtig behandeld. Ze zoeken uitdaging: fikkie stoken, snoep stelen. Dat is spannend, want dat mag niet. En je krijgt er een hogere status door in je vriendengroep.”

Ouders zullen zich schuldig voelen.

„Al generaties lang krijgen ouders de schuld van alles wat er fout gaat met hun kind. Maar een slechte opvoeding is vrijwel nooit de enige oorzaak van crimineel gedrag. Sterker nog: de relatie die Nederlandse ouders met hun kind hebben, is nog nooit zo prettig en warm geweest als nu. En vergeet niet: ook dit gedrag gaat voorbij. Grenzen opzoeken hoort bij pubers. De meeste tieners ontwikkelen zich na hun pubertijd tot verantwoordelijke volwassenen.”

Hebt u tips voor tobbende ouders?

„Ik heb een weerstand tegen opvoedtips, want elk kind is anders. Maar goed, dan toch een paar algemene aanbevelingen als je pubers in huis hebt. Zorg voor een EHBO-doos, want ze vallen nogal eens. Als pubers iets niet willen vertellen, is dat geen stiekem gedoe, maar behoefte aan privacy. Hoe meer je als ouders daarop gaat drukken, hoe meer pubers hun kaarten tegen de borst zullen houden.”

U bent dertig, nog geen moeder van een puber.

Lachend: „Ik ben dus ook niet bevooroordeeld door negatieve ervaringen. Los daarvan: probeer als ouder met een open blik, ontwapenend en nuchter naar je puber te kijken. Blijf communiceren met je zoon, met je dochter. Probeer je kind niet te veranderen, maar te begrijpen.”

”Waarom tieners zo irritant kunnen zijn”, Loes Keijsers; uitg. LannooCampus, Houten, 2013; 208 blz.; € 19,99. >>waaromzoirritant.nl.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

„Met meeste pubers loopt het wel los”

Bekijk de hele uitgave van donderdag 12 september 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken