Bekijk het origineel

IMF en Wereldbank manen VS tot actie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

IMF en Wereldbank manen VS tot actie

3 minuten leestijd

WASHINGTON. Amerikaanse politici dwarsbomen de groei van hun eigen economie en die van anderen door de aanhoudende onzekerheid over de begroting en het schuldenplafond.

De presidenten van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank waren er gisteren, voorafgaand aan de jaarvergadering van beide instellingen, stellig over: politici in de VS moeten proberen om zo snel mogelijk uit de impasse te komen.

IMF-president Christine Lagarde waarschuwde nogmaals voor de „zeer negatieve gevolgen” die zowel binnen als buiten de VS ontstaan als de strijdende politici hun patstelling niet weten te doorbreken. „Wij hebben geen standpunt over hoe dit politiek moet worden opgelost, dat is niet onze rol. Wij kijken naar de economische gevolgen en proberen landen voor te bereiden op de mogelijke gevolgen. We kunnen alleen maar hopen dat we straks kunnen zeggen dat het een verspilling van tijd was.”

Wereldbankpresident Jim Yong Kim wees in dit verband op de opkomende en de armere landen. „Zelfs als het nog net op tijd goed gaat, heeft dit conflict flinke impact op hun economie”, stelde hij. „Dat heeft ook weer gevolgen voor de export.”

Daarnaast gaf hij aan dat een deel van het kwaad al geschied is omdat de onrust in de markt is geslopen. Die gaat er doorgaans niet zomaar uit. Kim verwees naar de zomer van 2011, toen er op het nippertje een Amerikaanse begrotingscrisis werd voorkomen. De rentetarieven in ontwikkelingslanden stegen toen met gemiddeld 75 basispunten en de aandelenmarkten zakten met 15 procent in.

„Het duurde maanden voordat dit effect weer was verdwenen, maar al die tijd trok het een flinke wissel op het vertrouwen en vervolgens op de bedrijvigheid in deze landen”, aldus Kim.

Behalve de begrotingsperikelen speelt ook de vraag wanneer en op welke manier de Amerikaanse Federal Reserve zijn stimuleringsmaatregelen gaat terugdraaien. De Fed verraste markten vorige maand door die beslissing voor zich uit te schuiven. Kim benadrukte dat opkomende landen, die veel last hadden van de onrust die door het vooruitzicht op stappen van de Fed ontstond, van dat uitstel gebruik moeten maken om noodzakelijke hervormingen door te voeren. Zij dienen hun financiële positie te verbeteren, zodat ze minder kwetsbaar worden voor veranderingen in de internationale kapitaalstromen.

„Het is nu zaak om de hervormingen door te voeren die noodzakelijk zijn”, stelde Kim. „De afgelopen jaren was er dankzij de lage rente in de VS weinig druk om te hervormen, maar het moet niet zo zijn dat landen nu zeggen dat ze niet kunnen hervormen omdat ze zo zwaar onder druk staan.”

China is volgens de Wereldbank op de goede weg. De groei zwakt daar weliswaar wat af ten opzichte van de voorgaande jaren, maar blijft behoorlijk sterk, aldus Kim gisteren. De wat lagere groei is volgens hem ook een teken van een gezonde hervorming van de Chinese economie. „De focus verschuift van groei door export en investeringen naar meer consumptie en dienstverlening. Die ontwikkeling zal ook bij lagere groeipercentages doorzetten en dat is goed.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 oktober 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

IMF en Wereldbank manen VS tot actie

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 11 oktober 2013

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken