Bekijk het origineel

Li Yang en de gouden krekel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Li Yang en de gouden krekel

2 minuten leestijd

Op een kristalachtig blad van jade zit een gouden krekel. Het is een klein, zeer verfijnd sieraad dat met de grootste vakmanschap is gemaakt. De vleugeltjes van het insect zijn slechts 2 millimeter dik.

De cicade is een zeer oud symbool in China. Al in vroege teksten wordt het insect genoemd als teken van wedergeboorte. In oude tijden werd een kleine gebeeldhouwde cicade op de tong van doden gelegd, in de hoop dat ze daardoor herboren zouden worden.

De gouden cicade is te zien in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Tot begin februari is hier een expositie over Ming, een eeuwenoude Chinese keizerlijke dynastie die tussen 1368 en 1644 bloeide. Zeldzame gele en groene porseleinen voorwerpen geven een indruk van de luxe aan het keizerlijk hof.

Portretten, zijdeschilderingen en grafgiften vertellen het verhaal van de ‘gewone’ onderdaan. Die leefde in een sterk hiërarchische samenleving, waarin ambtenaren werden gerekruteerd via een keizerlijk examenstelsel. Dat systeem werkte zeer effectief: uit elk dorp gingen de besten door, en zo bereikten alleen de allerbesten de top van de piramide.

Tijdens de Mingtentoonstelling worden in drie maanden tijd alle 980 gebouwen van de geheimzinnige Verboden Stad in Peking op schaal nagebouwd. Dat gebeurt met behulp van 3D-printers, die dag en nacht bezig zijn tempels hallen, huizen, poorten, torens en bruggen te printen. Het kost twee uur om één onderdeel te printen. Bedoeling is dat aan het eind van de looptijd van de expositie, begin februari volgend jaar, de hele Verboden Stad klaar is.

Liefhebbers van China kunnen hun hart ophalen aan het culturele programma: elke zaterdag om 15.00 uur vindt er een concert, lezing of workshop plaats. Zo geeft kunstenares Mei Aoi een cursus kalligraferen en laten een violist en een accordeonist Chinese volksmuziek horen.

Ook aan de kinderen is gedacht: speciaal voor de expositie schreef Bettine Vriesekoop het boek ”Kleine Ming en de gouden krekel”. Het gaat over Li Yan, een meisje dat vanaf haar vierde tafeltennis speelt op het schoolplein van haar dorp. Als ze later in de verre stad Nanking op de tafeltennisschool zit, ontmoet ze Wang Long, portier van het grote museum, die haar alles vertelt over de Mingkeizers, draken en de gouden krekel op het blad van jade.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 oktober 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Li Yang en de gouden krekel

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 oktober 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken