Bekijk het origineel

Kerkdiensten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerkdiensten

3 minuten leestijd

Tot het werk van de geestelijk verzorger in het reformatorische verpleeghuis Salem behoort onder meer het organiseren en verzorgen van reguliere kerkdiensten op zondagen en bijzondere dagen. De eigen geestelijk verzorger neemt vooral de diensten op bijzondere dagen voor zijn rekening, al wordt er weleens van afgeweken. Vanzelfsprekend gaat hij ook op zondag voor. Laat ik in deze kolom eens schetsen wat er hierbij allemaal komt kijken.

Eerst nodigt de geestelijk verzorger predikanten uit de kerkelijke achterban van het merendeel van de bewoners uit om in de diverse kerkdiensten voor te gaan. Dat doet hij doorgaans in de maanden juli en augustus van het voorafgaande kalenderjaar. We mogen de Heere dankbaar zijn dat de uitgenodigde predikanten graag in Salem willen preken. En natuurlijk vult ook de geestelijk verzorger zijn eigen diensten in.

De lijst met namen van voorgangers wordt aan de krant doorgegeven en ongeveer vier weken van tevoren worden zij herinnerd aan de door hen toegezegde preekbeurt. Ook wordt hun verzocht de liturgie met psalmen, Schriftlezing en tekst uiterlijk op woensdag voor de zondag aan de receptie door te geven, die er dan een keurige orde van dienst van maakt die weer door een van de bewoners netjes wordt gevouwen. Een aantal van deze orden van dienst worden met grote letters afgedrukt voor degenen die slecht kunnen zien.

De kerkdiensten worden gehouden in de zogenaamde grote zaal op de begane grond, die op zondag wordt ingericht als kerkzaal. Er is per toerbeurt een organist. Ook is er een vrijwilliger als koster, die alles in goede banen leidt. Van tevoren zijn er stoelen klaargezet, waarbij er ook aandacht is voor de ruimte die bedden en rolstoelen innemen.

De verzorgenden op de afdeling spannen zich, samen met vrijwilligers en familie, in om zo veel mogelijk bewoners naar de kerkdienst te begeleiden. Natuurlijk kunnen bewoners die verhinderd zijn via de kerktelefoon de dienst op de afdeling meemaken.

Bewoners die daartoe in staat zijn en dat wensen, hebben de gelegenheid om de kerkdienst in de eigen kerk of gemeente binnen Ridderkerk mee te maken. Een team van vrijwilligers rijdt de Salembus.

De kerkdiensten in ons verpleeghuis zijn ambtelijke kerkdiensten, al is de tijdsduur beperkt tot maximaal drie kwartier. De voorganger wordt vergezeld door een ambtsdrager uit de eigen gemeente of kerk, die hem naar de preekstoel leidt. Van tevoren wordt in een van de zalen op de begane grond het consistoriegebed gedaan, zowel voor als na de kerkdienst. Na afloop van de dienst geeft de voorganger de bewoners een hand.

Daarbij zijn deze diensten inhoudelijk bediening van Gods Woord, verkondiging van Wet en Evangelie. Ze zijn bestemd voor bewoners die beperkt zijn in hun communicatieve mogelijkheden. Het vergt veel van voorgangers om, eenvoudig en in beperkte tijd, hun de schatten van het Evangelie van Christus te preken met bevel van geloof en bekering. Maar het is een heerlijke taak. Zalig wanneer de Heere getuigenis geeft van Zijn eigen werk. Ik merk dat in het persoonlijk pastoraal bezoek.


Ds. H. J. Stoutjesdijk is geestelijk verzorger in verpleeghuis Salem in Ridderkerk. Vierwekelijks schrijft hij in deze kolom over zijn pastorale ervaringen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kerkdiensten

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2013

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken