Bekijk het origineel

Bibberbenen en bloeddruppels

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Bibberbenen en bloeddruppels

6 minuten leestijd

Ze zit wat verlegen op de bank, Dara van Keulen (9) uit Middelburg. Het gebeurt niet elke dag dat ze geïnterviewd en gefotografeerd wordt. Meestal praat Dara helemaal niet over haar diabetes. „Op school weet iedereen het al.

Erge dorst en vaak moeten plassen. Zo begint de suikerziekte bij Dara als ze 5 jaar is. Ze blijft maar drinken en drinken van het lekkere sap dat haar moeder pas gekocht heeft. Haar moeder vindt dat wel een beetje vreemd. Zeker als Dara de volgende dag nog net zo dorstig blijkt te zijn. Daarom moet ze naar de huisartsenpost, om bloed te laten prikken. En wat blijkt? Dara heeft diabetes. Dat kunnen de dokters zien aan de heel hoge suikerwaarde in haar bloed. Waar die bij de meeste kinderen tussen de 4 en de 10 ligt, is de waarde bij Dara maar liefst 34.

De dokters schrikken ervan. Dara moet meteen aan het infuus. „Anders kun je uiteindelijk in coma raken”, legt haar moeder uit.

Dara kan zich nog een beetje herinneren hoe het in het ziekenhuis was, zegt ze, terwijl ze haar kleine zusje Pien optilt en een dikke knuffel geeft. „Ik vond het erg spannend en ik kreeg veel prikken. Gelukkig mocht mijn moeder elke nacht blijven slapen. En mijn vader en broertje kwamen ook weleens op bezoek.”

Prikken

Als Dara uit het ziekenhuis komt, is ze niet beter, want van diabetes kun je niet genezen. Daarom moet ze vanaf die tijd minstens drie keer per dag bloed prikken om te zien of haar bloedsuikerwaarde goed is. Dat doet ze gewoon zelf, met een soort pennetje waar een naaldje aan zit.

Dara doet het even voor. Ze duwt het pennetje tegen de zijkant van een van haar vingers en drukt op een knopje. Prik, het naaldje schiet in haar vinger. Een klein druppeltje bloed komt tevoorschijn. Ze laat het op een stripje lopen, dat uit een soort kastje komt. Op het scherm ervan kan ze nu haar bloedsuikerwaarde aflezen: 3,6. Een beetje aan de lage kant. „Dan moet ik een Dextro Energy eten”, zegt Dara, en ze laat het zoete suikertabletje in haar mond glijden.

Bibberbenen

Elke dag moet Dara haar suikerwaarde in de gaten houden. Ook op school, waar ze speciaal daarvoor een tasje met spullen in haar laatje heeft liggen. „Als mijn suikerwaarde te hoog is, kan het gevaarlijk zijn. Maar als het te laag is, is het ook niet goed. Want dan voel ik me moe en krijg ik bibberbenen. Soms kan ik niet goed schrijven omdat ook mijn handen bibberen.”

Er zijn nog meer dingen die Dara moet doen om haar suikerziekte onder controle te houden. Zo moet er altijd insuline in haar lichaam stromen via een infuus. Een infuus is een slangetje dat van een pomp in haar rokzak naar een naald in haar lichaam loopt. Door dat slangetje stroomt de insuline; een stof die Dara’s lichaam zelf niet kan aanmaken, maar die wel hard nodig is om de hoeveelheid suiker in haar bloed te regelen. Om de vier dagen moet er nieuwe insuline in het pompje komen en om de twee dagen krijgt Dara een nieuwe naald. Telkens moet die dus opnieuw vastgeprikt worden in haar lichaam. „Dat deed vroeger heel erg zeer”, zegt ze. „Maar nu ben ik eraan gewend.”

Moeilijk

Dara mag ook nooit zomaar iets eten. Altijd moet ze weten hoeveel koolhydraten er in haar voedsel zitten. Want koolhydraten worden in je lichaam suikers. Elke dag moet ze daarom het aantal koolhydraten invoeren in het insulinepompje. Best lastig. Gelukkig doet haar moeder dat meestal voor haar, al kan ze het zelf ook best goed. „Als ik op school eet, krijg ik voor de zekerheid een briefje mee van mijn moeder waarop staat hoeveel koolhydraten mijn boterham of mijn koekje is.”

Soms kan Dara door de diabetes ook ineens erg ziek worden. Dat gebeurde een paar maanden geleden nog. Het Zeeuwse meisje moest naar het ziekenhuis omdat haar bloedsuikerwaarde plotseling heel hoog was en niet meer wilde zakken. Daardoor kwamen er allerlei giftige stoffen in haar lichaam, die je met een moeilijk woord ketonen noemt. Dara moest veel overgeven. In het ziekenhuis kreeg ze snel insuline. Zo werd ze weer beter.

Dara kan zelfs bewusteloos raken door de suikerziekte. Gelukkig is dat nog nooit gebeurd. Maar voor de zekerheid ligt er wel een spuit met een grote naald in de koelkast. Die moet iemand dan in haar been of arm spuiten.

Ook moet ze om de drie maanden op controle bij de kinderarts en de kinderdiabetesverpleegkundige. En om de drie jaar moet ze naar de oogarts, omdat je ogen slechter kunnen worden van te veel hoge bloedsuikerwaarden.

Of Dara het moeilijk vindt dat ze zo veel vervelende dingen moet doen omdat ze diabetes heeft? „Ik vind het vooral lastig dat ik er elke dag aan moet denken om op tijd bloed te prikken. En soms doet het prikken pijn.”


Suikerziekte

Er zijn twee verschillende soorten suikerziekte. Type 1 en type 2. Type 2 komt vooral bij oudere mensen voor. Kinderen krijgen meestal type 1. Dan wordt er in hun lichaam geen insuline meer gemaakt. En zonder insuline voel je je erg ziek. Insuline zorgt er namelijk voor dat suiker in je lichaam wordt opgeslagen, zodat je spieren en hersenen op elk moment genoeg ‘voeding’ kunnen krijgen om te functioneren. Heb je geen insuline, dan komt er veel te veel suiker in je bloed, waardoor je je slecht kunt concentreren, ziek kunt worden en zelfsbewusteloos kunt raken.

Sommige kinderen spuiten elke dag insuline in hun lichaam met een insulinepen. Andere kinderen gebruiken, net als Dara, een pompje. Dat zit met een slangetje en naald vast op hun bil of buik. Met het pompje komt de insuline in het lichaam.

Kinderen met diabetes hebben soms te weinig suiker in hun bloed. Dan gaan ze vaak trillen of zweten. Ze moeten dan iets eten of drinken met suiker, zoals een tabletje Dextro Energy.

Als ze te veel suiker in hun bloed hebben, moeten ze zorgen dat ze extra insuline in hun lichaam krijgen. Doen ze dat net als Dara met een pompje, dan heet dat bolussen.

Bron: Diabetesvereniging Nederland

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 november 2013

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Bibberbenen en bloeddruppels

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 23 november 2013

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken