Bekijk het origineel

PKN vraagt RKK om erkenning ambten

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

PKN vraagt RKK om erkenning ambten

2 minuten leestijd

UTRECHT. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vraagt de bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke Kerk (RKK) of de kerken elkaars ambten kunnen erkennen „als diensten die God gebruikt”, zonder dat de kerken elkaars ambtsvisie ten volle delen.

Dat bleek gisteren uit een van de zeven brieven die dr. A. J. Plaisier, scriba van de Protestantse Kerk, heeft geschreven over het ambt. Een van die brieven wil hij versturen aan de bisschoppenconferentie van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. De andere brieven zijn gericht aan de gemeente, de kerkenraad, de ouderling en diaken, de predikant, de classis en de missionair werker.

De brieven, die besproken worden op de generale synode van de PKN in april en na goedkeuring verstuurd, zijn een uitwerking van de bespreking over de ambten tijdens de synodevergadering van november 2013. Dr. Plaisier heeft de opmerkingen van de synodeleden die toen gemaakt zijn, verwerkt in zijn zeven brieven.

In zijn brief aan de rooms-katholieke bisschoppenconferentie stelt dr. Plaisier dat de Reformatie geen „principieel bezwaar” had tegen bisschoppen. „Wel was de bisschop in het oog van de reformatoren te zeer een wereldlijke figuur geworden, die aan de kerntaak: de dienst van Woord en sacrament en de pastorale dienst, onvoldoende toekwam. In plaats van deze dienst zagen zij hoe een kerkelijke ambtsstructuur was ontstaan die dreigde tussen Christus en de gelovigen in te staan.”

Dr. Plaisier legt de bisschoppen drie vragen voor: over de relatie van het ambt tot Christus, over collegialiteit tussen ambtsdragers, en over het wederzijds erkennen van de ambten, „zonder elkaars ambtsvisie ten volle te delen.”

Hij vraagt de bisschoppen of beide kerken elkaars ambten kunnen erkennen „als diensten die God gebruikt in de apostolische missie.” Een missie die gericht is op een postchristelijke wereld, waarin de kerk marginaal is. „Dat stelt ons protestanten voor de vraag of wij u, bisschoppen (en de paus), als apostolische getuigen zien. Aan u de vraag of u zo onze dominees kunt erkennen”, aldus de scriba.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 2014

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PKN vraagt RKK om erkenning ambten

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 2014

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken