Bekijk het origineel

Minister Plasterk lijkt uitgeregeerd

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Minister Plasterk lijkt uitgeregeerd

3 minuten leestijd

DEN HAAG. Wat heeft minister Plasterk nog te doen nu het kabinet zijn plan voor een superprovincie afschoot? De bewindsman lijkt uitgeregeerd.

Het kabinet besloot gisteren wat iedereen al maanden verwachtte; de samenvoeging van Noord-Holland, Utrecht en Flevoland tot een superprovincie gaat deze kabinetsperiode niet door. In april lieten de betrokken provincies weten dat ze niet mee wilden werken aan de plannen van Plasterk. Een provinciale herindeling zonder medewerking van de provincies is feitelijk onmogelijk.

Plasterk probeerde deze week samen met premier Rutte, die ook een groot voorstander is van de provinciale herindeling, D66 en GroenLinks te paaien zodat zij steun zouden geven aan de voornemens. Deze partijen haakten donderdag af. Daarom restte het kabinet gisteren niets anders dan te concluderen dat er onvoldoende draagvlak is voor een superprovincie.

In de Haagse wandelgangen rees direct de vraag: wat heeft minister Plasterk nog te doen? Het takenpakket van deze minister van Binnenlandse Zaken was al povertjes. Tijdens de formatie in 2012 besloten VVD en PvdA het onderdeel politie over te hevelen naar het nieuwe ministerie van Veiligheid en Justitie. En voor het onderdeel Wonen en Rijksdienst kwam Blok als minister op het departement.

De bestuurlijke vernieuwing zou daarom een van de belangrijkste thema’s vormen voor de nieuwe minister. Maar Plasterk zag het ene na het andere plan in de prullenbak verdwijnen. Het klapstuk van de provinciale herindeling, de vorming van de superprovincie, belandde er gisteren in. Daardoor kan de bewindman ook geen werk maken van zijn voornemens om de 24 waterschappen samen te voegen met de heringedeelde provincies. Al eerder sneuvelde de wet om het aantal politici in provincies met een kwart te verminderen.

Premier Rutte nam het gisteren op voor de geplaagde minister van PvdA-huize. De minister-president wees op de decentralisatie van rijks- en provinciale taken naar de gemeenten. Daarvoor is goede begeleiding nodig, zo stelde de premier. Ook aan de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de overzeese gebiedsdelen heeft hij zijn handen nog vol.

Maar hoe reëel is dat nu allemaal? Feit is dat vorige ministers van Binnenlandse Zaken een veel zwaarder pakket hadden. Feit is ook dat minister Plasterk in zijn vorige ministersfunctie bij Onderwijs ook een niet al te zware portefeuille had. Vaststaat ook dat hij heel veel werkbezoeken aflegde en aflegt. Het liefst met de pers erbij. Daar zal de minister wel mee doorgaan. Oud-CU-voorman Rouvoet noemde Plasterk vanwege zijn vele (werk)bezoeken aan recepties en evenementen ooit plagend de minister van feesten en partijen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2014

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Minister Plasterk lijkt uitgeregeerd

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2014

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken