Bekijk het origineel

Door een wesp gestoken

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Door een wesp gestoken

3 minuten leestijd

Een patiënt, laten we hem meneer Jansen noemen, komt op het spreekuur van zijn huisarts met de vraag of hij allergisch is voor wespen nadat hij in zijn hand is gestoken. Eerst krijgt hij alleen een dikke hand, maar in de loop van de dag breidt de zwelling zich uit en uiteindelijk is zijn hele arm dik. Hij was weleens eerder door een wesp gestoken, maar toen ontstond er alleen een kleine rode zwelling op de plaats van de steek.

De huisarts concludeert dat er sprake is van een grote plaatselijke reactie, maar geen allergie. Hij schrijft een korte kuur voor van het medicijn prednison. Daarna verdwijnen de klachten in enkele dagen.

Een paar maanden later meldt Jansen zich opnieuw, dit keer bij de huisartsenpost. Hij is weer door een wesp gestoken, dit keer in zijn arm. De reactie verloopt echter heel anders dan de keer ervoor. Op de plaats van de steek was er niet zo veel te zien, maar wel kreeg hij overal galbulten (netelroos) en hij werd ook wat benauwd en licht in het hoofd.

De huisarts constateert dat er waarschijnlijk sprake is van een allergische reactie en hij behandelt hem met antihistaminica, middelen die een allergische reactie tegengaan. Verder geeft hij prednison en een puf tegen de benauwdheid. Jansen knapt in de loop van een uur geleidelijk weer op. De huisarts stuurt hem vervolgens door naar mijn praktijk. Zijn vraag is of er inderdaad sprake was van een wespengifallergie en wat in dat geval de behandelingsmogelijkheden zijn.

Heel belangrijk is dan om de ziektegeschiedenis nog eens goed door te nemen. Door welk insect is de patiënt precies gestoken? Is hij daar wel zeker van? Is hij weleens eerder gestoken door een wesp, bij of hommel? Wat was toen de reactie? Vervolgens is verder onderzoek nodig naar allergische antistoffen voor het verdachte insect (zo nodig meerdere). Dit kan door middel van een huidtest, door bloedonderzoek of beide.

Bij Jansen wordt gekozen voor beide testen. De uitslag is positief voor wespengif, maar niet voor bijengif, waarop hij ter controle ook wordt getest. De combinatie van de typische klachten na de laatste steek en de positieve testen op wespengif maken een wespengifallergie waarschijnlijk.

Vervolgens is de vraag wat de behandelmogelijkheden zijn. Bij patiënten met een reactie waarbij niet alleen de huid maar ook andere organen betrokken zijn, zoals bij Jansen, luidt het advies om een immunotherapiekuur te volgen. Dat is een injectiekuur waarbij aan de patiënt geleidelijk oplopende hoeveelheden wespengif onderhuids worden toegediend. Het maakt de patiënt ongevoelig voor het wespengif.

Deze kuur heeft een startfase en een onderhoudsfase. In de startfase kan de behandeling poliklinisch worden gegeven waarbij de effectieve dosis wordt bereikt door wekelijkse injecties gedurende twee tot drie maanden. Ook kan de kuur worden gestart met een korte opname waarbij de effectieve dosis in enkele dagen wordt bereikt door per dag meerdere injecties toe te dienen. In de onderhoudsfase is de behandeling altijd poliklinisch. De kuur moet in totaal gedurende drie tot vijf jaar worden gevolgd.

Een tweede optie is dat Jansen altijd noodmedicijnen bij zich draagt, inclusief een zogenaamde adrenalinepen. Daarmee moet de patiënt zichzelf een injectie geven wanneer hij opnieuw een reactie krijgt na een wespensteek.

Jansen kiest uiteindelijk voor de eerste mogelijkheid.

Dr. A. C. Knulst, 
allergoloog-dermatoloog

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Door een wesp gestoken

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 21 juni 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken