Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Meer met pinda’s

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Meer met pinda’s

3 minuten leestijd

Zo’n troosteloos wit plastic bekertje met van die glimmende zoutige nootjes is aan mij niet besteed. En waarom juist saaie pinda’s tot knabbels bij elke borrel zijn verheven, ontgaat me volledig.

Maar dan doppinda’s! Die bleekbeige boonvormige gevallen met het schilletje waar je net geen notenkraker voor nodig hebt (maar soms wel je tanden). Die je gewoon met een lichte tik van je schoenzolen plet als het echt niet lukt. En waar klusgrage kinderen liefst papa’s hamer op uitproberen.

Da’s andere koek. Of het te maken heeft met nostalgische herinneringen aan pelsessies in een ver en jeugdig verleden? Of het komt door de geur van de schilletjes? Door de roodbruine vliesjes, die ergens niet lekker zijn, maar er toch echt bij horen? De sensatie van het openbreken?

Als ik pinda’s gebruik in de keuken, neem ik in elk geval graag de ongepelde variant. Tenzij –oké, een kleine kanttekening– het er zo veel moeten zijn dat zelf pellen haast ondoenlijk is. Bij de pindarepen van deze week is daar geen sprake van. Die 75 gram nootjes zijn binnen tien minuten uit het dopje gehaald.

Verder is het maken van deze repen trouwens ook niet erg ingewikkeld. Verpakt in een stukje bakpapier met daaromheen een stukje keukentouw hebben ze desondanks iets indrukwekkends. Ze blijven een beetje taai (meer culinair gezegd: ”chewy”) en doordat er ook rijstwafel in zit, vallen ze niet al te zwaar.

Pinda’s hebben misschien een ongezond imago, van zichzelf zijn ze heus niet zo slecht. Er zitten veel eiwitten in, mineralen en vitaminen. En gezond, gro- tendeels onverzadigd vet. Of die goede stoffen nog daadwerkelijk in het zakje supermarktpinda’s zitten, is de vraag. Flink geroosterd en flink gezouten worden ze een stuk ongezonder. Maar wie een goede notenbar in de buurt heeft, kan eens vragen om licht geroosterde pinda’s. Die dan overigens waarschijnlijk al zijn gepeld. Tja, je kunt niet alles hebben.


Pindarepen

Ingrediënten (ca. 14 repen)

l 75 g ongezouten pinda’s

l 40 g sesamzaad

l 6 rijstwafels

l 50 g rietsuiker (of palm- of kokosbloesemsuiker)

l 150 g pindakaas

l 150 g honing

l bakvorm of ovenschaal van 20 x 28 cm

Bereiding

Leg een vel bakpapier in de ovenschaal, laat bij de randen overhangen.

Hak de pinda’s eventueel iets fijner (is niet noodzakelijk) en doe ze in een ruime kom. Verkruimel de rijstwafels erboven tot kleine stukjes. Voeg het sesamzaad toe.

Doe de honing en de suiker in een pan. Verwarm op matig vuur tot het mengsel begint te bruisen. Laat onder voortdurend roeren ongeveer twee minuten zachtjes koken. Voeg dan de pindakaas toe en roer flink tot het een egale massa is. Haal de pan van het vuur en schenk het pindakaas-honingmengsel op de pinda-rijstwafelmix. Schep goed om, tot alles met een laagje honingmengsel is bedekt.

Schep alles in de bakvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Let op, want het mengsel is flink heet. Laat het eventueel iets afkoelen en druk het nogmaals stevig aan (bijvoorbeeld met schone handpalmen) tot een platte, egale massa.

Laat het mengsel afkoelen, stort het dan op een snijplank en snijd het in repen van ongeveer 2,5 centimeter breed. Verpak ze eventueel voor de helft met keukentouw in wit bakpapier.

De repen blijven in een afsluitbare trommel ongeveer een week goed.

Dit artikel werd u aangeboden door: Reformatorisch Dagblad

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 juni 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Meer met pinda’s

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 28 juni 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken