Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

De braafste kool van de klas

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

De braafste kool van de klas

Koolrolletjes

4 minuten leestijd

Weinig kans dat de braafste kool van de klas ooit in de groentetopdrie belandt. Maar wat meer aandacht heeft hij wel verdiend. Daarom: wittekool in het zonnetje.

Sommige leden van de koolfamilie zijn allemansvrienden. Bloemkool hoort jaar op jaar bij de populairste groenten. Broccoli staat in veel huishoudens wekelijks op het menu. Ze hebben dan ook veel mee: gemakkelijk schoon te maken, snel klaar, met veel te combineren. Bovendien zien ze er leuk uit, met hun fraaie roosjes.

Voor rodekool en spruitjes, wat uitgesprokener van smaak, geldt hetzelfde. Die springen er op tafel echt uit, is het niet wat betreft vorm dan wel qua kleur.

Tja. Daar steekt wittekool wel wat gewoontjes bij af. Bleek van uiterlijk en ook nog eens tamelijk vlak van smaak. Met als gevolg dat velen hem over het hoofd zien. Zeker als het een wat uit de kluiten gewassen exemplaar is. Een groenteverkoper verzuchtte eens dat hij daar helemaal mee blijft zitten. „Want mensen weten niet wat ze er mee moeten, met wittekool.”

Nou, bijvoorbeeld zuurkool maken. Al is dat wel iets voor de liefhebbers en voor mensen met geduld. Want het duurt zeker een aantal weken voordat zo’n pot gevuld met koolreepjes en zout (en eventueel jeneverbessen en peperkorrels) gereed is voor consumptie.

Sneller klaar: koolsalade. Meer dan wat zo fijn mogelijk gesneden kool, azijn en olijfolie (verhouding 1:2) is daarvoor niet nodig. Goed mengen, peper en zout erbij, een uurtje laten staan. Een prima wintersalade, gemaakt van een in Nederland verbouwde wintergroente die ook nog eens veel vitamine C bevat.

Wie eens wat anders wil dan fijngesneden kool: in dit recept worden de bladeren in hun geheel gebruikt. Het is afkomstig van de Israëlische kok Yotam Ottolenghi en vegetarisch – maar heel lekker.

De kunst is om de bladeren zo ongeschonden mogelijk van de kool te halen. Je gaat er rolletjes van maken, dus op scheuren zit je niet te wachten. Ottolenghi adviseert om de kool eerst een keer doormidden te snijden, maar dan houd je wel erg smalle stroken over. Alternatief: blad voor blad van de stronk verwijderen door de dikke stronk gedeeltelijk weg te snijden.


Koolrolletjes

Ingrediënten (voor 4 personen)

-30 g boter

-45 g vermicelli (in stukjes van max. 2 cm)

-150 g basmatirijst

-3 dl water

-1 witte kool

-60 g pijnboompitten, geroosterd en grofgehakt

-150 g ricotta

-20 g Parmezaanse kaas, geraspt

-3 el fijngesneden munt

-4 el fijngesneden peterselie

-3 tenen knoflook, fijngehakt

-2 dl droge witte wijn

-1 dl groentebouillon

- 1,5 el suiker

-4 el olijfolie

-peper en zout

Bereiding

Smelt de boter op half hoog vuur in een steelpan. Voeg de vermicelli toe, roerbak 1 à 2 minuten, pas op voor aanbranden. Strooi de rijst in de pan en roer om. Voeg het water en een halve tl zout toe. Doe het deksel op de pan, breng aan de kook en zet het vuur laag. Kook 20 minuten. Laat de pan daarna nog 10 minuten staan.

Haal de bladeren van de kool. Breng een grote pan met water aan de kook. Blancheer de bladeren daarin 6-8 minuten, tot ze halfgaar zijn. Laat ze uitlekken in een vergiet.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng pijnboompitten, ricotta, kruiden, knoflook, zout en peper en de helft van de Parmezaanse kaas door de rijst.

Leg telkens een koolblad op het werkblad, schep er een hoopje rijstvulling op en rol op. Ga door tot alle bladeren op zijn. Leg de rolletjes losjes tegen elkaar in een ruime ovenschaal. Vul eventuele gaten op met restjes van de kool. Klop wijn, bouillon, suiker, olijfolie, peper en zout door elkaar. Giet over de rolletjes. Zet de schaal 40 minuten in de oven. Strooi dan de overgebleven Parmezaanse kaas over de rolletjes. Zet de schaal nogmaals 10 minuten in de oven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

De braafste kool van de klas

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 11 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken