Bekijk het origineel

Bouw je eigen weerstation

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bouw je eigen weerstation

3 minuten leestijd

Wil je weten hoe warm het buiten is, of wat voor weer het wordt? Knutsel dan zelf een weerstation in elkaar met een thermometer en een barometer.

Thermometer

Benodigdheden: Klein flesje met dop, rietje, kleurstof (of ranja).

Doen 1: Boor een gaatje in de dop. De opening moet zo klein zijn dat het rietje er precies in past.

Doen 2: Vul het flesje met kraanwater tot de opening. Doe er kleurstof of ranja bij.

Doen 3: Steek het rietje door de dop en draai de dop stevig op het flesje. Zorg dat het rietje voor het grootste deel uit het flesje steekt. Gebruik eventueel klei of kauwgom om het rietje helemaal te laten aansluiten op de dop.

Meten: De thermometer is klaar. Zet hem in de huiskamer en let op hoe hoog het water in het rietje stijgt. En als je het flesje in de zon zet? Met een stift kun je streepjes zetten op het rietje om het verschil aan te geven.

Uitleg: Hoe warmer het water, hoe meer ruimte de waterdeeltjes innemen in het flesje. Ze duwen de andere deeltjes omhoog, het rietje in.

Barometer

Benodigdheden: Drinkglas, ballon, elastiek, lange satéprikker (of een recht rietje), plakband, karton.

Doen 1: Knip het tuitje van de ballon en span de ballon strak over de opening van het glas. Doe het elastiek om de ballon heen, zodat deze het glas luchtdicht afsluit.

Doen 2: Bevestig de satéprikker op de bovenkant van de ballon met plakband. Zorg dat een van de uiteinden van de prikker precies in het midden van de ballon vastzit. De prikker steekt dus een heel eind uit: de wijzer van je drukmeter.

Doen 3: Zet het glas met ballon en satéprikker op een plaat karton (of stuk plank). Bevestig ook een stuk karton rechtop naast het glas. Zorg dat de satéprikker langs dit stuk karton wijst.

Meten: Je barometer is af. Met een pen of potlood zet je iedere dag streepjes op het karton bij het puntje van de satéprikker. Zo geef je aan hoe hoog de luchtdruk is en kun je precies bijhouden wanneer deze stijgt (doorgaans zonniger weer) of daalt (doorgaans meer bewolking of regen).

Uitleg: Op het moment dat je de ballon over het glas trekt, is de druk buiten het glas hetzelfde als binnen het glas. Als buiten de luchtdruk lager wordt, duwen luchtmoleculen in het glas tegen de ballon aan en gaat deze bol staan. De satéprikker wijst dan naar beneden langs het karton. Als de luchtdruk hoger wordt, duwen de luchtmoleculen vanaf de buitenkant tegen de ballon en wordt deze ingedeukt. De prikker zal dan omhoog wijzen.

>>gekkeprofessor.blogspot.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bouw je eigen weerstation

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 18 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken