Bekijk het origineel

Zweden in de ban van geheime onderzeeër

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden in de ban van geheime onderzeeër

2 minuten leestijd

STOCKHOLM. De Zweedse defensie is in de hoogste staat van mobilisatie sinds de Koude Oorlog vanwege een onbekende onderzeeër voor de kust van de hoofdstad.

Gisteren gaf defensie een foto vrij waarop mogelijk de vermiste Russische onderzeeër te zien is waarnaar sinds vrijdag wordt gezocht. Zweedse militairen zijn bezig met een grote speuractie in de Oostzee, tot 50 kilometer voor de kust van Stockholm. Er bestaat vrees voor een buitenlandse onderwateroperatie.

Fnuikend is vooral de onzekerheid, aldus een hoge marinier gisteren. „Het kan een gewone onderzeeër zijn, een kleine duikboot of duikers die een onderwatervoertuig gebruiken en niets te zoeken hebben in onze territoriale wateren”, aldus schout-bij-nacht Anders Grenstad. Hij wil nog geen land aanwijzen, maar mogelijk komt de dreiging uit Rusland. Volgens Zweedse media zouden militairen donderdag en vrijdag noodsignalen uit dat land hebben opgepikt.

Rusland ontkent dat er een onderzeeër in nood is: „Russische marineschepen en onderzeeërs doen overal ter wereld wat ze moeten doen. Er zijn geen buitengewone situaties of noodgevallen met Russische gevechtsschepen op dit moment.”

Toch meldden Zweedse media gisteren dat een geheim Russisch schip richting Zweden vaart om te zoeken naar de onderzeeër. De Professor Logatsjev zou zaterdagavond in alle haast de haven van Sint-Petersburg hebben verlaten. Drie Nederlandse marineschepen zouden dat schip schaduwen. Het zou gaan om het fregat Zr. Ms. Evertsen, het patrouilleschip Zr. Ms. Zeeland en het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam. Het ministerie van Defensie in Den Haag ontkent dit en zegt dat de schepen op weg zijn naar huis na een oefening in de Oostzee.

De kust van Stockholm bestaat uit een archipel van duizenden eilandjes die zich tot 80 kilometer in de Oostzee uitstrekt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Zweden in de ban van geheime onderzeeër

Bekijk de hele uitgave van maandag 20 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken