Bekijk het origineel

Zweden loog over locatie onderzeeër

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Zweden loog over locatie onderzeeër

2 minuten leestijd

STOCKHOLM. Zweden heeft bewust gelogen over de plek van een foto waarop mogelijk een Russische onderzeeër is te zien.

Het Zweedse leger deed dat om andere landen niet wijzer te maken. Dat heeft de Zweedse krijgsmacht gisteravond toegegeven.

Zondag werd de foto getoond, die werd gemaakt door een voorbijganger. Journalisten gingen naar de plek waarop de foto volgens het leger was genomen, maar ontdekten dat de plaat op een andere locatie is geschoten.

Zweedse militairen zijn sinds vrijdag bezig met een grote speuractie in de Oostzee. Het land zoekt naar bewijzen voor een mogelijke buitenlandse onderwateroperatie. Volgens Zweedse media zou er een Russische onderzeeër voor de kust van Zweden hebben gevaren, maar Rusland ontkent dat. De Russen beweren dat het om een onderzeeboot van Nederland gaat, maar dat wordt weer door Nederland en Zweden tegengesproken.

Er was een Nederlandse onderzeeër in het gebied, de Bruinvis, voor een oefening van de Nederlandse marine met enkele NAVO-landen in de Oostzee. De onderzeeboot lag vrijdagavond echter bij de Estse hoofdstad Tallinn, op het moment dat een van de noodsignalen voor de Zweedse kust zou zijn uitgezonden. De Bruinvis is momenteel onderweg naar Nederland, met onder andere het fregat Zr. Ms. Evertsen en het bevoorradingsschip Zr. Ms. Amsterdam.

De Zweedse autoriteiten nemen de zaak hoog op. „Om Zweden te kunnen beschermen, moeten we weten of en welke landen missies uitvoeren in onze wateren”, zei de woordvoerder van Defensie. Het zoekgebied is gisteren iets opgeschoven naar het zuiden, in de buurt van het stadje Nynäshamn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Zweden loog over locatie onderzeeër

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 21 oktober 2014

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken