Bekijk het origineel

Oud-premier Tindemans overleden

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oud-premier Tindemans overleden

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP/Belga). De Belgische oud-premier Leo Tindemans is gisteren op 92-jarige leeftijd overleden.

Dat heeft zijn zoon Thomas meegedeeld. De christendemocratische politicus stierf in zijn huis in Edegem in de provincie Antwerpen.

Tindemans was minister-president van twee regeringen, van april 1974 tot oktober 1978. Zijn laatste kabinet struikelde over het zogeheten Egmontpact. Die route voor de Belgische staatshervorming stuitte op veel verzet. Tindemans kondigde het ontslag van zijn regering aan met de historische woorden: „Ik stap naar de koning. De grondwet is voor mij geen vodje papier.”

Bijna een jaar later werd Tindemans met het recordaantal van 983.000 voorkeurstemmen in het Europees Parlement gekozen, maar twee jaar daarna vertrok hij daar om minister van Buitenlandse Zaken te worden. Die functie vervulde hij tot 1989, waarna hij opnieuw in het Europees Parlement werd gekozen.

Vanaf 1991 was Tindemans voorzitter van de EVP-fractie. De EVP is de partij op Europees niveau waarin christendemocraten en conservatieven samenwerken. In de jaren negentig was hij voorzitter van een commissie die met voorstellen kwam over de toekomst van de Europese instellingen. Sinds 1992 was hij minister van staat.

Premier Charles Michel van België zei in een reactie dat België een overtuigde Europeaan heeft verloren die de Europese samenwerking altijd heeft verdedigd.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2014

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Oud-premier Tindemans overleden

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 27 december 2014

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken