Bekijk het origineel

Ex-kindsoldaat eindigt in Den Haag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Ex-kindsoldaat eindigt in Den Haag

3 minuten leestijd

KAMPALA. De commandant van het Verzetsleger van de Heer (LRA) die zich deze week aangaf in Uganda maakte meer dan twintig jaar deel uit van de militante beweging. Dominic Ongwen begon zijn carrière als zo velen binnen het LRA: als kindsoldaat.

Ongwens oma Anna Angeeoyo zag haar kleinzoon voor het laatst in 1990, toen hij nog een „onschuldig en stil” jongetje was „dat van graven hield.” De kleine Ongwen zat nog op de basisschool, maar op een dag kwam hij niet meer thuis. Het LRA had hem ontvoerd en geronseld.

Uganda heeft Ongwen overgedragen aan het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, waar hij zal worden berecht wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Vanmiddag werd Ongwen voor de rechters van het strafhof voorgeleid.

Voordat hij naar Den Haag werd gevlogen werd Ongwen in Uganda naar zijn ervaringen gevraagd binnen het LRA en met Joseph Kony, de leider van de beweging. Op video deed Ongwen zijn verhaal.

„Ze vonden me een erg pientere rekruut”, zei Ongwen in het Acholi, de taal die zijn oude stam in Noord-Uganda spreekt. „Elke ochtend als het reveille klonk, stond ik al klaar op mijn plek.”

Het is de eerste keer dat een commandant van het LRA voor het gerecht komt. De beweging heeft bijna dertig jaar gemoord, gemarteld, ontvoerd en kinderen gerekruteerd als soldaat of seksslaaf. Drie andere commandanten die het ICC in 2005 in staat van beschuldiging stelde zijn overleden. Alleen Kony is nog op vrije voeten.

Ongwen werd naar eigen zeggen in 1994 naar een trainingskamp in het zuiden van Sudan gestuurd. Daar werd hij gepromoveerd tot pelotonscommandant. Door zijn felheid in aanvallen op burgers en het Ugandese leger werd Ongwen al snel een van Kony’s favorieten, vertellen voormalige LRA-strijders. „In de operaties onder zijn bevel was hij volhardend en moedig”, zegt Joseph Okumu, een voormalig strijder die zich in 2011 overgaf in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Okumu woont tegenwoordig in Uganda.

Op zijn 28e maakte Ongwen opnieuw promotie. Ditmaal tot brigadier, volgens het leger van Uganda op de laagste leeftijd ooit in de geschiedenis van het LRA. Vanaf toen voerde hij het bevel over de Sinia Brigade, een van de vier LRA-eenheden die verantwoordelijk worden gehouden voor gruweldaden in Noord-Uganda, Zuid-Sudan, Congo en de CAR.

Ongwens directe leidinggevende, Vincent Otti, begon zich op een gegeven moment sterk te maken voor onderhandelingen met Uganda. Maar nadat de gesprekken in 2007 waren mislukt wilde Kony bloed zien. Otti moest dood, omdat hij had gepleit voor de onderhandelingen. Volgens een aantal hulporganisaties was Ongwen de enige LRA-commandant die Kony om genade vroeg voor Otti.

Ongwens pleidooi kon Kony niet op andere gedachten brengen, maar in de zuivering van de LRA van Otti’s aanhangers werd de voormalige kindsoldaat wel gespaard. Ongwen was simpelweg te waardevol voor de organisatie. Kort na Otti’s dood leidde Ongwen een aanval op een garnizoen van het Sudanese leger, waarbij veertien militairen werden gedood.

Eind 2008 viel het Ugandese leger een basis van het LRA in Congo aan, het land waar de groep inmiddels naar was uitgeweken. Dat was het moment dat Ongwen begon te twijfelen. „Ik begon na te denken over de verhalen over amnestie (...). Langzaam maar zeker begon ik het rebellenleven de rug toe te keren”, zegt Ongwen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 januari 2015

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Ex-kindsoldaat eindigt in Den Haag

Bekijk de hele uitgave van maandag 26 januari 2015

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken