Bekijk het origineel

Jaarlijkse drama in Mekka herhaalt zich

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Jaarlijkse drama in Mekka herhaalt zich

Minister: Slachtoffers vooral zelf schuldig

2 minuten leestijd

MEKKA. Opnieuw hebben tijdens de jaarlijkse bedevaart in Mekka gisteren honderden mensen in het gedrang hun einde gevonden. Het totaalaantal doden is vastgesteld op 717.

Het ongeluk gebeurde toen pelgrims op weg waren naar een brug van waar kan worden gezien hoe de rituele steniging van de duivel plaatsvindt. Op die plek kwamen twee stromen van pelgrims bij elkaar. Het aantal gewonden staat op 800.

De hadj is de bedevaart van moslims naar de voor hen heilige stad Mekka. Het gedrang deed zich voor in Mina, een grote vallei op 5 kilometer van Mekka. Daar zijn de deelnemers aan de hadj in tienduizenden tenten ondergebracht. Naar schatting zijn er deze week 2 miljoen mensen bij elkaar rond Mekka en Mina.

Elk jaar komen er bij het feest mensen om in het gedrang. In 2006 waren dat er 360, in 2004 ongeveer 240. Het grootste drama had plaats in 1990, toen 1426 mensen de dood vonden tijdens de pelgrimage.

Elk jaar belooft de regering van Saudi-Arabië de logistiek te verbeteren, maar het probleem is blijkbaar onoplosbaar.

Volgens de Saudische minister Khaled al-Falih (Volksgezondheid) zijn de pelgrims vooral zelf schuldig. Een aantal van hen had zich niet gehouden aan de voorgeschreven verdeling van de groepen en de aanwijzingen veronachtzaamd. Om de enorme massa bedevaartgangers te stroomlijnen, geldt er voor groepen pelgrims een vast tijdsplan voor de bedevaart van vijf dagen.

Niettemin beloofde de Saudische koning Salman gisteren dat zijn regering de plannen voor de jaarlijkse hadj gaat herzien. Hij beloofde in een televisietoespraak snel onderzoek naar wat hij omschreef als een pijnlijk incident.

Iedere moslim moet verplicht eens naar Mekka. De hadj kent vaste rituelen, zoals zeven rondjes lopen rond de Kaäba (”het huis van god”) en zeven wandelingen tussen twee heuvels. Ook is er een kilometerslange voettocht naar de vlakte van Mina.

Vanochtend zeiden enkele moslims in het dagblad Trouw dat de heilige stad Mekka voor gelovige islamieten „de mooiste plek” is om te sterven. „Met de hadj verdwijnt alles wat je fout hebt gedaan”, aldus de bron. „Je bent hier dan net helemaal schoongewassen.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 2015

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Jaarlijkse drama in Mekka herhaalt zich

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 25 september 2015

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken