Bekijk het origineel

Dankzij robot blijft laswerk in Nederland

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Dankzij robot blijft laswerk in Nederland

4 minuten leestijd

Robots doen niet alleen het werk bij grote concerns, ook het midden- en kleinbedrijf ziet de voordelen van de inzet van robots. Dat kan daarmee de concurrentie met lagelonenlanden gemakkelijk aan, is de ervaring van Karel van Vlastuin, directeur van lasrobotleverancier RobWelding uit Dodewaard. „Overuren hoeven niet te worden uitbetaald.

In de bedrijfshal van RobWelding wordt volop gesleuteld aan enkele flinke lasstraten. De eerste blauwe rail van 10 meter lengte waarover een robot straks heen en weer zal rijden, is al bijna af. Ingenieur Corné de Gast voert alvast een geslaagde test uit. De robotarm draait omhoog, terwijl de robot over de rail beweegt.

„Deze gaat binnenkort naar plaatbewerkingsbedrijf Tosec in Zwolle. Wij schroeven de robots erop, leggen de kabels goed en dan gaat hij daar direct draaien”, verklaart directeur Karel van Vlastuin. „Tosec maakt vooral grote industriële producten.”

In een andere lasstraat past straks een complete vrachtwagenoplegger. Deze lasstraat was voor RobWelding een stevige uitdaging, aldus de directeur. „Opleggerfabrikant D-Tec wilde één programma om daarmee alle robots integraal te bedienen. Dat is ons gelukt, en daarmee zijn wij andere lasrobotleveranciers net een stapje voor.”

Even verderop staan voor een roldeur drie in plastic verpakte oranje robotarmen. „Deze zijn rechtstreeks afkomstig van ABB, een Zweedse robotfabrikant. Ze zullen binnenkort geleverd worden aan een trailerfabriek in de buurt”, weet Van Vlastuin.

Voordat het zover is moeten de medewerkers van RobWelding ermee aan de slag. De directeur loopt naar een lasrobot, die klaargemaakt wordt voor een klant. „Wij monteren de lasapparatuur aan de robotarm en programmeren de machine volledig naar de wensen van onze afnemers.”

De meeste klanten van RobWelding zijn afkomstig uit het midden- en kleinbedrijf. „Sommigen beginnen voor zichzelf en komen voor de beslissing te staan om personeel aan te nemen. Voor een eenmansbedrijf is dat een hele stap. De aanschaf van een robot ligt dan vaak meer voor de hand”, meent Van Vlastuin.

De meeste klanten stappen over op een robot wanneer er veel van hetzelfde laswerk moet gebeuren. Ze huren dan een paar maanden een robot om te kijken of het wat voor hen is. Of ze huren er één gedurende een project. „Ze kijken de kat uit de boom. Ze hebben er dan aan geroken. De twijfel verdwijnt; de stap om een robot te nemen wordt kleiner.” Na zo’n testfase kopen ze er veel gemakkelijker één, is zijn ervaring.

Overuren

Een lasrobot kost 80.000 tot 200.000 euro. Veel bedrijven kiezen daarom voor een leaseconstructie. „Ze betalen voor een robot van 200.000 euro een bedrag van 3500 euro per maand. Het voordeel van de machine is dat deze volcontinu kan draaien. Hij werkt zonder onderbreking zestien uur of meer achter elkaar. En overuren hoeven niet te worden uitbetaald.”

In de praktijk kan één robot het werk van drie medewerkers overnemen, aldus Van Vlastuin. „Ik ben er weleens van beschuldigd dat ik zorg voor werkloosheid. Maar dat is niet waar. Het laswerk zou dan verhuizen naar Oost-Europa of Azië. Door de robots kunnen we het juist tegen concurrerende prijzen binnen de Nederlandse grenzen houden.”

Momenteel komt er door de toenemende robotisering steeds meer constructiewerk uit Oost-Europa en Azië terug naar Nederland, zegt de ondernemer. „De bedrijven komen erachter dat ze het gemakkelijk zelf kunnen doen. Met robots houden ze bovendien de kosten in de hand.”

Hij noemt als voorbeeld een klant die in eigen beheer onderdelen fabriceerde en deze in Polen in elkaar liet zetten. Met een robot bespaart deze klant transportkosten, terwijl hij veel minder tijd kwijt is aan communicatie. Ook neemt zijn productiesnelheid met sprongen toe. „Inmiddels is zijn kostprijs zelfs lager dan toen hij zijn producten in Polen liet assembleren.”

Trend

De huidige trend van robotisering is gunstig voor RobWelding. „Wij zitten in de goede branche. Onze fabrikant ABB verkocht in 2014 26.000 robots –uiteraard niet alleen via RobWelding– en hij verwacht er in 2020 100.000 te kunnen slijten. In vijf jaar tijd een verviervoudiging van de afzet. Die vlucht gaat het nemen”, verwacht Van Vlastuin.

„Steeds meer bewerkingen zullen door robots worden uitgevoerd. Niet alleen lassen, maar ook taken zoals onderdelen plaatsen, zandstralen of spuiten. Ze krijgen ook steeds vaker camera’s die de kwaliteit van het werk autonoom controleren. Werk genoeg voor ons. En we hebben er zin in.”

>>digibron.nl/dezaak


Bedrijfsgegevens

Naam: RobWelding

Waar: Dodewaard

Sinds: 2006

Omzet: 1 miljoen euro (2014)

Activiteit: leverancier lasrobots

Aantal werknemers: zes

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 oktober 2015

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Dankzij robot blijft laswerk in Nederland

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 oktober 2015

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken