Bekijk het origineel

Elke 5 euro is in Rwanda een Bijbel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Elke 5 euro is in Rwanda een Bijbel

3 minuten leestijd

NIJKERK. Hij denkt tegenwoordig in Bijbels als het over geld gaat. Elke 5 euro is een Rwandese Bijbel. Ds. A. D. Goijert is net terug van een reis naar Rwanda, waar hij Bijbels uitdeelde onder de bevolking. Hij is er inmiddels vijf keer geweest.

In 2007 was de hervormde emeritus predikant uit Nijkerk met een gezelschap in Israël. In het hotel waar hij verbleef, was ook een groep pastors uit verschillende Afrikaanse landen die een reis naar Israël aangeboden gekregen had. Ds. Goijert raakte in gesprek met Jeannette Uwamahoro uit Rwanda. Ze zei tegen hem: „Ik heb gebeden om de komst van een blanke naar onze gemeente. Vanaf vandaag gaan we voor u bidden. Je zult zien dat u komt.”

Dat gebeurde, in 2007 al. Alle keren dat ds. Goijert naar Rwanda ging, had hij geld bij zich dat was opgehaald tijdens sponsoracties. Hij logeerde in de hoofdstad Kigali en werd al gauw ingewonnen voor het Rwandese volk. „De mensen hebben er tijdens de genocide in 1994 ongelooflijk veel meegemaakt en toch zijn ze blijmoedig. Als ik in de bus zat, vroegen mensen me op de man af of ik een christen was. Soms begonnen we te zingen en dan zong de hele bus mee, met uitzondering van een enkele moslim. „Read your Bible, pray every day” (Lees je Bijbel, bid elke dag, JvR) kent iedereen daar.”

Dat lezen van de Bijbel was tevens het probleem, want honderdduizenden christelijke Rwandezen hebben helemaal geen Bijbel. De predikant kocht bij het Bijbelgenootschap in Kigali grote aantallen Rwandese Bijbels en ging er de dorpen mee af, samen met Jeannette Uwamahoro of een andere pastor. Hij kwam in pinksterkerken, waar de gemeenteleden trommelden en dansten, maar ook in presbyteriaanse en anglicaanse kerken. Hij preekte ’s zondags waar ze hem vroegen.

Vorig jaar had hij, in de persoon van Martijn Duijst, voor het eerst een reisgenoot, en deze herfst, in september, was er een groep van tien mensen die naar Rwanda vertrok. Het gezelschap bracht de nachten door in onder meer een guesthouse van de diaconessen Abaja ba Kristo (dienaressen van Christus) in Rubengera. Overdag trokken ze eropuit om Bijbels uit te delen.

De groep bezocht negentien kerken en kerkjes, waar ze in totaal 2000 Bijbels, kinderbijbels en studiebijbels (voor de pastors) weggaven. Ds. Goijert bracht tijdens de bijeenkomsten de groeten uit Nederland over en vertelde uit de Bijbel. Hoogtepunt was steeds het moment dat hij een Bijbel omhooghield en de uitdeling begon.

De herinneringen komen boven. „Ik herinner me nog dat een vrouw een Bijbel kreeg, ermee zwaaide, vervolgens de Bijbel aan haar hart drukte en uitriep: „Praise the Lord!”” Ook de bijeenkomst waarin een jongen de geschiedenis van Simson met de deuren van Gaza voorlas uit de kinderbijbel maakte indruk. „Iedereen luisterde, en toen ze hoorden hoe het afliep, riepen ze: „Halleluja”, zo blij waren ze.” Of die keer toen ds. Goijert op een zondag preekte over de roeping van Levi en toen hij vroeg: „Wie wil Jezus volgen?” „Ze stonden op en er gingen 300 vingers omhoog.”

Ds. Goijert heeft zijn volgende reis al geboekt: in februari 2016. „Er is nog geld, dit is mijn missie.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 oktober 2015

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Elke 5 euro is in Rwanda een Bijbel

Bekijk de hele uitgave van vrijdag 23 oktober 2015

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken