Bekijk het origineel

Minder vrijheid voor thuisonderwijs

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Minder vrijheid voor thuisonderwijs

2 minuten leestijd

DEN HAAG. Ouders die thuisonderwijs geven, moeten in de toekomst een doortimmerd onderwijsplan presenteren en zelf een bepaald opleidingsniveau hebben.

Dat schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs in een brief die hij vandaag naar de Tweede Kamer stuurde. De bewindsman wil af van de bepaling in de Leerplichtwet waarin staat dat ouders vrijstelling krijgen van de leerplicht als ze bezwaren hebben tegen de levensbeschouwelijke richting van de scholen in hun omgeving. Ruim 400 kinderen krijgen op dit moment thuisonderwijs. Hun ouders hebben veelal een christelijke achtergrond.

Dekker vindt het geen goede zaak dat ouders met deze wettelijke bepaling in de hand de mogelijkheid hebben om hun kind volledig te onttrekken aan het onderwijs.

Dekker wil het thuisonderwijs niet verbieden; hij vindt wel dat het aan bepaalde kwaliteitsnormen moet voldoen. Een onderwijsplan is daarvan de belangrijkste. De onderwijsinspectie moet dat beoordelen.

Verder moeten de ouders zelf een hbo-opleiding hebben als ze hun kinderen lesgeven. Ze moeten ook een verklaring omtrent het gedrag (VOG) overleggen.

Thuisonderwijzers mogen maximaal aan zes kinderen lesgeven. Als hun eigen gezin groter is, dan mogen ze wel aan meer kinderen onderwijs geven.

Dekker wil ook nadere regels stellen voor kinderen die vanwege een lichamelijke of psychische reden tijdelijk of gedeeltelijk niet naar school kunnen. Om te voorkomen dat zij helemaal thuis komen te zitten, wordt het voor hen mogelijk om een deel van hun onderwijs buiten de school te volgen.

Verder wil de bewindsman leerlingen op de basisschool met een bijzonder talent op het gebied van sport en cultuur meer mogelijkheden geven om delen van de schooltijd te verzuimen om met sport en cultuur bezig te zijn.

Tot slot gaat Dekker regelen dat kinderen van ouders die voor hun werk reizen of op wereldreis gaan, maximaal zes maanden het onderwijs op afstand mogen volgen. Dat moet wel in overleg met de school.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 november 2015

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Minder vrijheid voor thuisonderwijs

Bekijk de hele uitgave van woensdag 18 november 2015

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken