Bekijk het origineel

Aanhoudende rellen in Ede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Aanhoudende rellen in Ede

Burgemeester Van der Knaap stelt samenscholingsverbod in

5 minuten leestijd

EDE. In de Edese wijk Veldhuizen blijven tientallen jongeren, meestal van Marokkaanse afkomst, voor onrust zorgen. Afgelopen nacht gingen vier autos in vlammen op aan de Prinsenhof. Burgemeester Van der Knaap heeft gisteren een samenscholingsverbod ingesteld.

De jongeren zorgen voor ongeregeldheden in met name het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst. Daar was tot voor kort een theehuis dat door jongeren werd bezocht. Het is wegens sloop gesloten. De jongelui zouden daar boos om zijn. De onruststokers zijn tussen de 12 en de 23 jaar oud.

Het samenscholingsverbod houdt in dat het niet is toegestaan is om met vier of meer personen bij elkaar te staan. De politie beoordeelt of daarbij overlast of verstoring van de openbare orde dreigt.

Het verbod geldt vooralsnog voor de duur van een halfjaar. In de wijk komt extra cameratoezicht en er is een noodbevel van kracht. Het winkelcentrum wordt vanaf maandag gesloopt. De gemeente wil op de plek een nieuw winkelcentrum.

De afgelopen dagen ging in de nachtelijke uren in totaal een zevental auto’s in vlammen op. Ook werd een serie vernielingen gepleegd en de politie belaagd.

De stenen vlogen uitgerukte agenten maandagavond om de oren. De politie kwam in actie nadat er ruiten van een school waren gesneuveld aan de Boekhorst. Een jongere gooide een steen naar een politiewagen. Net voor middernacht brandden in dezelfde straat drie auto’s uit. Een uur later gingen een vierde auto in vlammen op aan de Schoonenburg. In de nacht van zondag op maandag was er al sprake van brandstichting bij winkelcentrum De Lindenhorst.

Capuchons

Een Edese vrouw was die nacht getuige van de onlusten. „Vanuit mijn raam kon ik alles zien. De brand. De rook. Er was politie bij en later waren er mannen in witte pakken. In de nacht van maandag op dinsdag had ik geen last van de autobranden, ik sliep. Maar mijn twee poezen waren erg onrustig. Ja, dieren merken onrust eerder.”

De bejaarde vrouw vraagt zich af wat de jongelui bezielt. „Wat schieten ze hiermee op? Hebben ze niet wat beters te doen? Ze willen gewoon vernielen, in de hele wijk. Bij mijn buurvrouw gooiden ze ook al een raam aan diggelen.”

De relschoppers zijn volgens haar „jongens met capuchons. Er zitten ook meisjes tussen. Die hoorde ik zondagnacht gillen.” De onrust zorgt voor onveiligheid in de wijk, vertelt ze. „Ze zijn hier al zo lang bezig. Met oud en nieuw was er ook al trammelant. Zelf heb ik geen auto die ze in brand kunnen steken. Dat scheelt.”

De vrouw denkt dat het leegstaande winkelcentrum De Lindenhorst zo snel mogelijk moet worden gesloopt. „Daar hangen de jongeren nu vooral rond. Hoe langer het duurt tot de sloop, hoe erger het wordt. Al gaan ze daarna misschien weer ergens anders heen.”

Voor een 11-jarige jongen uit de wijk is het niet de eerste keer dat de onrust in de wijk zo dichtbij komt. „Toen ik vijf jaar oud was, vloog er een steen door de ruit van mijn slaapkamer. Ik schrok wakker. Dat kan ik me nu nóg herinneren. Mijn moeder kwam in paniek naar boven rennen.”

De jongen, die aan de Brederhorst woont, durft zich niet goed uit te spreken over wat de reljeugd in zijn wijk aanricht. Hij peinst er niet over om zijn naam te noemen. „Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Ik vind het redelijk dom dat ze andermans auto’s in de fik steken. Ik ben blij dat het vuur geblust is, want het had ook erger kunnen aflopen. Het was vlak naast mijn huis.” Grinnikend: „Het is hier niet de beste en veiligste wijk.” Zelf kent hij geen van de daders. „Het is altijd raak rond het buurtcentrum. Ruzie en zo. Je ziet er vaak politie. Er komen daar eigenlijk alleen allochtonen.”

Betrapt

Politiewoordvoerder Simen Klok zegt dat de politie er alles aan doet om de rust weer te laten keren in de Edese wijk. „Je kunt er zeker van zijn dat wij alert zijn en maatregelen nemen. Anders waren we geen knip voor de neus waard.”

Twee verdachten, jongens van 15 en 19 jaar uit Ede, zijn ingerekend, vertelt de woordvoerder. „Degenen die met stenen naar de agenten gooiden, zijn op heterdaad betrapt.”


Al jaren onrustig in wijk Veldhuizen

- ”Veldhuizen A” komt op 11 september 2001 groot in het nieuws. Marokkanen zouden in de Edese wijk de straat op zijn gegaan om de aanslagen op de Twin Towers in New York te vieren.

- Sinds 2004 wordt er in Veldhuizen ingezet op een herstructurering. Die moet de leefsituatie en bevolkingsopbouw verbeteren. Uiteindelijk loopt het project vertraging op en is het nog steeds niet voltooid.

- Ongeregeldheden in de wijk lopen zo hoog op dat burgemeester Van der Knaap op 5 september 2008 besluit om voor een halfjaar een samenscholingsverbod in te voeren. Dit om overlast door Marokkaanse jongeren tegen te gaan. Uiteindelijk duurt het verbod ruim anderhalf jaar.

- Ede presenteert in 2010 een integratieplan ”Het verschil mag er zijn. Samenleven in Ede”. In Veldhuizen streeft de gemeente naar meer onderling contact tussen bewoners van verschillende afkomst en naar terugdringing van criminaliteit.

- Uit onderzoek in 2014 blijkt dat bijna 40 procent van de jongeren (12 tot 24 jaar) van Marokkaans-Nederlandse afkomst in Ede in de periode van 2008 tot 2012 in aanraking kwam met de politie. Dat is bijna vier keer zo hoog als het percentage onder alle Edese jongeren.

- Een aantal jaren blijven grote incidenten uit. Maar tijdens de jongste jaarwisseling terroriseren jongeren de wijk. Tegen een politieauto met daarin burgemeester Van der Knaap, die meerijdt met de politie, wordt een steen gegooid.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 mei 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Aanhoudende rellen in Ede

Bekijk de hele uitgave van woensdag 4 mei 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken