Bekijk het origineel

Belastingdienst kan aanslag herzien in geval van nieuwe gegevens

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Belastingdienst kan aanslag herzien in geval van nieuwe gegevens

3 minuten leestijd

De belastinginspecteur kan naderhand terugkomen op een door hem opgelegde aanslag. Hij heeft de mogelijkheid tot navordering, zoals dat heet.

Hij kan dit echter niet zomaar doen: er moet sprake zijn van een duidelijke fout in de aanslag met aanzienlijke gevolgen. De inspecteur kan ook navorderen als er sprake is van een nieuw feit (een feit dat hem niet bekend was bij het opleggen van de aanslag) of van kwade trouw bij de belastingplichtige.

Over de vraag wanneer er in de praktijk sprake is van een nieuw feit of opzet, gaat de volgende zaak die onlangs is voorgekomen bij de rechtbank Den Haag.

De eigenares van een gezinsvervangend tehuis hield zich bezig met het begeleiden, verzorgen en verplegen van verstandelijk gehandicapten en kinderen met een medische handicap. Voor haar activiteiten ontving zij persoonsgebondenbudgetvergoedingen (pgb’s).

Deze vergoedingen had zij niet opgegeven in haar aangifte inkomstenbelasting over de jaren 2007 tot en met 2010. De inspecteur had aanslagen opgelegd conform deze aangifte. Er werd dus geen belasting betaald over de pgb-vergoedingen.

Op 10 augustus 2012 schreef de eigenares een brief aan de Belastingdienst. In de brief gaf ze aan dat ze graag alsnog aan haar belastingverplichtingen wilde voldoen. Na overleg met de inspecteur en een boekenonderzoek zijn er vervolgens door de inspecteur in 2013 en 2014 definitieve controlerapporten opgemaakt. De inspecteur legde op basis van deze rapporten navorderingsaanslagen op over de jaren 2007 tot en met 2010, met een boete van 50 procent.

Omdat de vrouw zelf het initiatief had genomen om alsnog belasting te betalen, werd de boete verminderd tot 8000 euro (eenmalig).

De eigenares keerde voor de rechtbank min of meer op haar schreden terug. Zij vond dat de navorderingsaanslag volledig onterecht was. Er was immers geen ”nieuw feit”. De pgb-inkomsten waren volgens haar immers al bekend bij de inspecteur omdat deze via de uitkerende instantie aan de Belastingdienst worden gemeld (renseignering).

De rechtbank vond dit echter een onjuiste redenering. Dit des te meer omdat in haar aangifte een saldobedrag stond opgenomen als winst ter zake van het tehuis. De Belastingdienst kon dus niet weten dat de pgb-inkomsten niet waren vermeld. Er was dus sprake van een nieuw feit.

De eigenares moest zich bewust zijn geweest van het feit dat er een aanmerkelijke kans bestond dat de ingediende aangiften onjuist waren. Door de pgb-inkomsten niet in de aangifte op te nemen, had ze zich aldus willens en wetens blootgesteld aan de aanmerkelijke kans onjuiste aangiften te doen. Daarom was er ook sprake van kwade trouw. Hierdoor bleef ook de vergrijpboete in stand, die al was verminderd vanwege de vrijwillige verbetering.

De rechtbank deed nog wel een kleine handreiking ten aanzien van de boete: die was aangekondigd op 24 januari 2014. De uitspraak van de rechtbank was op 22 februari 2016. Hiermee is volgens de rechtbank de redelijke termijn van twee jaar overschreden. De boete kon daarom verminderd worden met 5 procent.

De Belastingdienst kan dus niet zomaar navorderen. Maar in dit geval ligt navordering zeker voor de hand. Boetes kunnen in dit soort gevallen wel worden opgelegd, maar wie vrijwillig verbetert, kan wel een flinke vermindering van die boete verwachten.

De auteur werkt bij HVK Stevens Belastingadvies. Reageren? fiscaal@refdag.nl

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 mei 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Belastingdienst kan aanslag herzien in geval van nieuwe gegevens

Bekijk de hele uitgave van donderdag 19 mei 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken