Bekijk het origineel

EU-ministers geven fiat aan opleggen boetes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

EU-ministers geven fiat aan opleggen boetes

2 minuten leestijd

BRUSSEL. Spanje en Portugal hebben hun begrotingshuiswerk niet gedaan en verdienen straf. De EU-ministers van Financiën zetten gisteren in Brussel het licht op groen voor de Europese Commissie om een procedure voor sancties te starten.

Het is voor het eerst dat de EU een euroland aanpakt dat onvoldoende actie heeft ondernomen om een buitensporig begrotingstekort volgens afspraak te reduceren. En het zijn er meteen twee.

De Commissie moet voor 1 augustus met een voorstel komen over de hoogte van de boetes. Die kunnen in theorie voor Portugal 346 miljoen euro bedragen en voor Spanje 2 miljard euro. De landen krijgen tien dagen de tijd om te reageren. Ze komen hoe dan ook niet uit onder opschorting van bepaalde subsidies.

In Brussel wordt verwacht dat de Commissie de boetes op nul zal zetten. Eurocommissaris Moscovici (Economische en Financiële Zaken) en minister Dijsselbloem hebben daar eerder al op gezinspeeld. Forse boetes zouden namelijk de groei en de werkgelegenheid in de twee lidstaten flink treffen. Maar de eurolanden verwachten dan wel, zo zei Dijsselbloem gisteren, dat Spanje en Portugal zich „offensief, en niet defensief” opstellen, en zullen voorstellen hoe zij hun huishoudboekjes zo snel mogelijk op orde denken te krijgen.

De EU-regels in het groei- en stabiliteitspact schrijven een begrotingstekort van maximaal 3 procent van het bruto binnenlands product voor. Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar 5,1 procent en dreigt dit jaar op 3,9 procent uit te komen. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4 procent, terwijl 2,5 was afgesproken met Brussel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 juli 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

EU-ministers geven fiat aan opleggen boetes

Bekijk de hele uitgave van woensdag 13 juli 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken