Bekijk het origineel

Geen EU-boetes voor Spanje en Portugal

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Geen EU-boetes voor Spanje en Portugal

2 minuten leestijd

BRUSSEL (ANP). Spanje en Portugal krijgen geen boete voor het overtreden van de EU-begrotingsregels. Dat heeft de Europese Commissie gisteren in Brussel beslist. Spanje krijgt bovendien opnieuw een jaar uitstel om alsnog zijn begroting op orde te krijgen, in 2018.

Wel dreigt nog opschorting van subsidies uit de Europese structuurfondsen voor de twee mediterrane landen.

Daarover moet de Commissie eerst onderhandelen met het Europees Parlement, dat medezeggenschap heeft over de fondsen.

De EU-ministers van Financiën zetten zelf twee weken geleden het licht op groen voor de Commissie om de procedure voor sancties te starten omdat Spanje en Portugal ondanks uitstel en afspraken „ineffectieve” actie hebben genomen om hun begrotingstekorten omlaag te brengen.

Het Spaanse tekort bedroeg vorig jaar 5,1 procent en dreigt dit jaar op minimaal 3,9 procent te stranden. Het Portugese tekort was vorig jaar 4,4 procent. Portugal had al in 2015 aan de regels moeten voldoen, Spanje in 2016. De eurolanden zijn gebonden aan een tekort van 3 procent of minder van het bruto nationaal product (bnp).

Portugal moet nu uiterlijk 15 oktober nieuwe begrotingsplannen in Brussel inleveren. Voor Spanje is er het bijkomende probleem dat er geen regering is. Daarmee gaat de Commissie „realistisch” om, aldus EU-commissaris Dombrovskis (Monetair beleid).

Volgens EU-commissaris Moscovici (Economie en Financiën) rechtvaardigt de economische realiteit in beide landen de nulboete. Ook wees hij erop dat de overtredingen uit het verleden stammen en dat de landen inmiddels „substantiële inspanningen” hebben geleverd.

De “Commissie had maximale boetes kunnen opleggen van 346 miljoen euro aan Portugal en 2 miljard voor Spanje.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem zei in een reactie het „teleurstellend” te vinden „dat er geen gevolg wordt gegeven aan de vaststelling dat Spanje en Portugal te weinig hebben gedaan om hun begrotingen op orde te krijgen.” Hij wacht een nadere toelichting van de Commissie en overleg met de andere eurolanden af.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juli 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Geen EU-boetes voor Spanje en Portugal

Bekijk de hele uitgave van donderdag 28 juli 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken