Bekijk het origineel

Unieke band met grootmoeder

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Unieke band met grootmoeder

6 minuten leestijd

Ze kregen geen titel bij hun geboorte. Maar als kleinkinderen van koningin Elizabeth en prins Philip ontkomen Peter en Zara Phillips niet aan een gedeeltelijk publiek leven.

Hun moeder, prinses Anne, wist wat ze deed. Titels waren volgens de enige dochter van koningin Elizabeth en prins Philip „geen onverdeeld genoegen.” Eigenhandig rekende ze af met de vanzelfsprekendheid dat zoon Peter als prins en zijn zus Zara als prinses door het leven zouden gaan. Prinses Anne weigerde een titel voor haar kinderen, omdat het hen wellicht zou belemmeren in hun verdere leven. Het besluit paste in het streven van prinses Anne om haar kinderen te laten opgroeien als gewone burgers, „om hun een zo normaal mogelijk leven te gunnen.”

Ook Mark Phillips, Annes eerste echtgenoot en de vader van Peter en Zara, koos ervoor om na zijn huwelijk met de prinses geen titel te dragen.

Peter en Zara zijn er blij mee dat ze opgroeiden met de achternaam van hun vader. „We zijn daar heel gelukkig mee”, aldus Peter in een recent dubbelinterview met zijn zus. Het ontslaat hen van koninklijke verplichtingen en geeft hun meer vrijheid, meer bijvoorbeeld dan de dochters van prins Andrew, die beiden wel prinses zijn: Beatrice en Eugenie. Op bijzondere familie-uitjes, zoals Royal Ascot, de balkonscène tijdens Trooping the Colour en feestjes met de koningin en andere Windsors geven broer en zus wel acte de présence.

Privéschool

Dat Peter en Anne in een koninklijke familie geboren zijn, stempelt hun leven toch op een bijzondere manier. Peter Mark Andrew Phillips wordt op 15 november 1977 geboren en is het oudste kleinkind van koningin Elizabeth en prins Philip. In 1989 kondigen zijn ouders hun scheiding aan, waarna prinses Anne in december 1992 hertrouwt met marineofficier Timothy Laurence.

Peter gaat naar de Schotse privéschool Gordonstoun en stort zich daarna op de studie sportwetenschappen aan de universiteit van Exeter. Momenteel werkt hij in Edinburgh voor de Royal Bank of Scotland.

Het lukt Peter om zo veel mogelijk buiten de schijnwerpers op te groeien. In 2008 kan hij niet ontkomen aan massale media-aandacht. Hij trouwt op 17 mei met de Canadese Autumn Kelly. Toch is de kleinzoon van de Britse vorstin niet bang dat hij door het met veel publiciteit omgeven huwelijk nu vaker in de kranten zal opduiken. „Deze aandacht is van korte duur. Na het huwelijk wordt alleen nog gelet op de prinsen William en Harry en op mijn nichtjes Beatrice en Eugenie”, meent hij.

Luchtballon

Aan de vooravond van hun huwelijk vertelt het stel in een uitgebreid interview aan het glamourblad Hello! met voor leden van de koninklijke familie ongebruikelijke openhartigheid over zichzelf. Zo weten de Britten dat Peter zijn huwelijksaanzoek wilde doen in een luchtballon, maar dat hij zijn plannen vanwege sterke wind en onstuimig weer moest wijzigen. Het alternatief was een aanzoek tijdens een wandeling met de hond in de stromende regen.

Autumn vertelt dat ze er pas zes weken na hun eerste ontmoeting in 2003 achter kwam dat Peter de kleinzoon van de Britse koningin was, toen ze hen samen op televisie zag. „Hij stond naast prins William, die zijn achttiende verjaardag vierde”, vertelt ze. „Ik kon mijn ogen niet geloven, ik dacht dat Peter gewoon een leuke, knappe Brit was. Toen ik hem voor alle zekerheid googelde, zei mijn moeder: „O, Autumn, wat heb je je nu op je hals gehaald?”

Omdat de rooms-katholieke Autumn op het laatste moment lid is geworden van de Anglicaanse Kerk, behoudt Peter zijn rechten op de troon. Die zou hij anders hebben verloren, omdat troongerechtigden niet mogen trouwen met rooms-katholieken. Peter Phillips is dertiende in de lijn van troonopvolging.

Peter Phillips en Autumn Kelly krijgen twee dochters: Savannah Anne Kathleen (29 december 2010) en Isla Elizabeth (29 maart 2012). Savannah is het eerste achterkleinkind van koningin Elizabeth. Het gezin woont in Londen en gaat in het weekend vaak naar Aston Farm, een cottage op het landgoed van Peters vader Mark Phillips, waar ze in alle privacy kunnen verblijven.

Passie voor paarden

De schijnwerpers staan vaker gericht op Peters zusje Zara. De op 15 mei 1981 geboren Zara Anne Elizabeth Phillips is de eerste kleindochter van koningin Elizabeth en zestiende in de lijn van de Britse troonopvolging.

Zara gaat naar de Port Regis Prep School in Dorset en daarna naar de British Salem School of Gordonstoun, dezelfde privéschool als haar broer. Ze ontwikkelt al snel een sterke voorliefde voor paarden en de paardensport. Een passie die ze deelt met zowel haar moeder als haar grootmoeder. Het maakt de band met koningin Elizabeth uniek.

Een terugkerend ritueel in Zara’s kindertijd zijn de bezoeken aan paardenevenementen, samen met koningin Elizabeth. „Ik had als klein meisje er totaal geen besef van dat mijn oma de koningin was”, herinnert Zara zich in een recent interview. „Voor mij was ze gewoon mijn oma. Heel belangstellend, heel lief. Mijn moeder en mijn grootmoeder zijn al hun hele leven dol op paarden. Dat zijn ook de vroegste herinneringen die ik aan mijn grootmoeder heb. Rijden op een pony die ik van haar had gekregen, samen naar races waar mijn moeder reed.

Pas later kreeg ik meer besef van wie mijn grootmoeder was en wat ze voor anderen betekende. Ze is een groot voorbeeld, ik heb mateloos respect voor de manier waarop ze al haar hele leven haar taken vervult.”

Gebroken been

Op 30 juli 2011 trouwt Zara met de Engelse rugby-international Mike Tindall. Op 17 januari 2014 wordt dochtertje Mia Grace geboren. Het gezin woont op Gatcombe Park, waar ze een huis hebben op het landgoed van prinses Anne.

Als professioneel rugbyspeler loopt Mike Tindall regelmatig blessures op, zoals een gebroken been en een geperforeerde lever. De geboorte van Mia doet hem besluiten te stoppen met de intensieve sport. Tot grote vreugde van Zara: „Ik ben niet flauw, maar soms kon ik het bijna niet aanzien.” Sindsdien traint Mike een amateurclub en verdient hij zijn geld als lobbyist voor bedrijven.

Het gezin van Zara trekt intensief op met dat van haar broer Peter. Ze gaan regelmatig met elkaar een paar dagen weg en Savannah kreeg onlangs haar eerste Shetlandpony van tante Zara. De kinderen van prinses Anne genieten optimaal van een normaal gezinsleven als paparazzi op afstand blijven en ze alles kunnen doen wat de Britse burger ook kan.

>>rd.nl/konhuis

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 september 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Unieke band met grootmoeder

Bekijk de hele uitgave van maandag 5 september 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken