Bekijk het origineel

CBS: minder varkens, meer koeien

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

CBS: minder varkens, meer koeien

2 minuten leestijd

DEN HAAG. Nederland telde op1 april minder varkens en kippen dan op dezelfde datum vorig jaar. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ten opzichte van 2015 daalde het aantal varkens met 2 procent tot 12,4 miljoen. Dit jaar waren er bijna 6 procent minder biggen, de sterkste daling sinds 2002. Volgens het CBS was in de eerste jaren van deze eeuw een vergelijkbare trend zichtbaar. Toen daalde het aantal biggen ook sterk en kromp de varkensstapel. „De inkomsten van veel varkenshouders staan onder druk. Dit is onder andere het gevolg van de boycot van varkens uit de Europese Unie die Rusland in 2014 instelde”, aldus het CBS in een toelichting op de cijfers.

Ook de pluimveestapel is kleiner dan vorig jaar. Het aantal legkippen daalde met 1,8 miljoen tot 45,9 miljoen, het aantal vleeskuikens liep met bijna 1 miljoen terug naar 48,2 miljoen dieren.

De melkveestapel neemt stevig toe. Op 1 april waren er 1,7 miljoen melk- en kalfkoeien, 121.000 meer dan een jaar eerder. Vorig jaar april werd het melkquotum afgeschaft. Daarna steeg tot en met augustus de melkaanvoer met 7 procent ten opzichte van een jaar eerder. In dezelfde periode dit jaar is de melkaanvoer op het niveau van 2015 gebleven. Overigens worden er ook meer koeien geslacht: in de eerste helft van dit jaar steeg dat aantal met 12,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, aldus het CBS.

De melkgeitenstapel telde met 346.000 dieren op 1 april het hoogste aantal ooit. Het waren er 19.000 meer dan in 2015. Het aantal geiten per bedrijf groeit sterk. In 2000 had een gemiddelde boerderij 120 geiten, in 2016 ruim 700.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 september 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

CBS: minder varkens, meer koeien

Bekijk de hele uitgave van donderdag 29 september 2016

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken