Bekijk het origineel

Recensie: Kerkmuziek vanuit Elburg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recensie: Kerkmuziek vanuit Elburg

2 minuten leestijd

Het Noord-Veluws Kamerkoor bestaat alweer veertig jaar, als je daar tenminste de beginperiode als dubbelkwartet bij rekent. Al die tijd heeft Maarten Seijbel de leiding over het ensemble gehad. Of de cd ”Vijf eeuwen kerkmuziek” ter gelegenheid van dit jubileum is uitgebracht, is mij niet bekend. Wel dat de opbrengst van dit project bestemd is voor de bouw van een gotisch orgel in het Nationaal Orgelmuseum te Elburg.

Afwisseling genoeg op deze cd. Vocale en instrumentale muziek van Scheidemann, Jacob Handl, Schütz, Bach, Händel, Mozart, Reger, Loewe, Parry, Roberto, Distler, Micheelsen en De Klerk passeert de revue. Helaas wordt nergens vermeld wanneer de opnames zijn gemaakt. Zo te horen gaat het om historisch materiaal, en eerlijk gezegd viel mij dat niet mee. De galm van de kerk werkt wat vertroebelend op het klankbeeld en daarbij zingt het koor ook niet altijd vlekkeloos. De zuiverheid staat herhaaldelijk onder druk en ongelijke inzetten van de stemmen onderling of het begeleidende orgel doen de tenen nogal eens krommen.

De instrumentale bijdragen zijn overigens het aanhoren zeker waard. Alleen het gebruik van de tremulant in de twee koraalvoorspelen van Reger vind ik niet handig. Regers compacte klankwereld vraagt om helderheid, en daar werkt een tremulant niet aan mee.

”Vijf eeuwen kerkmuziek” is een mozaïek van vele stijlen en landen. Daarin is ons eigen land met een stukje van Albert de Klerk wel erg mager vertegenwoordigd. Waarom geen Geneefse psalm van Goudimel of een zetting van Pieter Hellendaal? En als Sweelinck misschien vocaal te moeilijk is, instrumentaal is zijn muziek toch zeker de moeite waard?

Vijf eeuwen kerkmuziek uit de Grote of St.-Nicolaaskerk te Elburg; HOVO Records (291207); € 15,-; rd.nl/gedraaid

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Recensie: Kerkmuziek vanuit Elburg

Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 oktober 2016

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken