Bekijk het origineel

Jezus Leeft adviseert ChristenUnie te stemmen en scholieren gaan voor GroenLinks en D66

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Jezus Leeft adviseert ChristenUnie te stemmen en scholieren gaan voor GroenLinks en D66

4 minuten leestijd

Jezus Leeft

De lijsttrekker van de partij Jezus Leeft, Van der Spek, is een bijzondere man. De oud-Driestarleerling getuigt in de media vrijmoedig over het geloof in de Heere Jezus. De Bijbel heeft volgens hem ten diepste een oplossing voor alle politieke problemen.

Tijdens een interview met de christelijke internettelevisiezender Family7, enkele weken geleden, verklaarde Van der Spek dat hij zich nauw verbonden weet met veel standpunten van de SGP. De overheid moet zich veel meer terugtrekken en overlaten aan het particuliere initiatief.

De vraag is of Van der Spek en zijn kompanen een bedreiging vormen voor ChristenUnie en SGP. Die vraag krijgt de lijsttrekker vaak voorgelegd. Voor een zetel zijn zo’n 60.000 stemmen nodig, maar bij de laatste Europese verkiezingen kreeg de partij er slechts ruim 9000. En die stemmen zouden CU en SGP, die samen een lijstverbinding hebben, op zich wel kunnen gebruiken. Het maakt de kans op een restzetel voor een van de twee namelijk best een stukje groter.

Kennelijk ziet Van der Spek dat nu ook in, maar hij roept zijn kiezers niet op om SGP te stemmen, de partij waar hij zich zo mee verbonden weet, maar op de ChristenUnie. En wel op de nummer zeven van de lijst, de Amsterdamse advocaat Ceder.

Laatstgenoemde twitterde gisteren na een radiodebat met Van der Spek: „Na een radiodebat met lijsttrekker van Jezus Leeft Florens van der Spek roept hij alle luisteraars op om op mij te stemmen. Bijzondere man.”

De vader van Dik Trom zou zeggen: „En dat is-ie.”

Scholieren

Vandaag kunnen de grote mensen stemmen, de leerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo waren hen voor. Pro Demos, het „huis voor democratie en rechtsstaat”, organiseerde de verkiezingen en maakte gisteren de uitslag bekend. Als het aan de jongeren ligt, wordt GroenLinks vandaag de grootste partij, gevolgd door D66 en VVD. De PVV eindigt op de vierde plaats.

GroenLinks kreeg 19,3 procent van de stemmen, dat is omgerekend 30 Kamerzetels. D66 komt met 27 zetels uit de bus en de VVD met 24. Andere politieke partijen volgen op ruime afstand. De eerstvolgende is de PVV met 18 zetels.

In totaal stemden ruim 140.000 leerlingen van scholen in het voortgezet onderwijs en mbo, verspreid over het land. Ook bij de kinderverkiezingen, waarbij leerlingen uit de groepen 7 en 8 mochten stemmen, won GroenLinks.

Maar er is nog hoop voor rechtse partijen. De Britse staatsman Churchill heeft ooit gezegd: „Wie op zijn twintigste geen socialist is, heeft geen hart; wie het op zijn veertigste nog is, heeft geen verstand.”(GV)

Links vaker op tv

Bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) waren op tv tussen 1 januari en 13 maart iets vaker (56 procent) lijsttrekkers van progressieve linkse partijen in beeld dan van conservatieve rechtse partijen.

Uit onderzoek van Brandpunt+ en media-analysebedrijf Media Distillery blijkt dat in de programma’s Jinek en Pauw & Jinek zelfs 63 procent van de gezichten van progressief linkse lijsttrekkers was.

Verder komt naar voren dat PVV-leider Wilders de meeste aandacht kreeg zonder dat hij te gast was of commentaar gaf. Bij de nieuwe partijen kreeg Baudet van FvD de meeste ‘airtime’. Zijn gezicht werd ruim twee keer zo veel gezien als dat van Simons van Artikel 1.

Kuzu van DENK was 20 procent vaker in beeld dan Segers van de ChristenUnie, hoewel de laatste partij met vijf zetels in de Kamer zit en DENK met twee.

Onder de progressief linkse partijen vallen PvdA, SP, D66, GroenLinks, PvdD, 50PLUS en DENK, zoals ook Kieskompas doet. Binnen conservatief rechts vallen VVD, CDA, PVV, CU, SGP en VNL.

Voor de meting is gezichtsherkenningsoftware gebruikt bij alle Nederlandse tv-programma’s, reclames en spotjes sinds begin dit jaar. (ANP)

En verder...

- Kregen de digitale stemhulpen Kieskompas en StemWijzer gisteren verschillende malen te maken met cyberaanvallen, waardoor ze uren onbereikbaar waren.

- Is het kabinet officieel demissionair. Premier Rutte heeft gisteren het ontslag van zijn kabinet aan koning Willem-Alexander aangeboden. De koning heeft gevraagd of het kabinet de lopende zaken wil afhandelen.

- Vindt CDA-leider Buma dat ook koningin Máxima haar tweede paspoort moet inleveren. Dat zei de christendemocraat gisteren in het radioprogramma De Ochtend. „Als het aan mij ligt heeft iedereen één paspoort.” Minister Dijsselbloem (PvdA) spreekt van „een blunder” van de CDA’er.

- Vindt GroenLinkslijsttrekker Klaver zichzelf nog steeds zeer geschikt als premier. Wie een premier wil met veel ervaring, maar zonder visie moet volgens hem op Rutte stemmen. Wie iemand wenst met minder ervaring maar wel met visie, moet bij Klaver zijn.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Jezus Leeft adviseert ChristenUnie te stemmen en scholieren gaan voor GroenLinks en D66

Bekijk de hele uitgave van woensdag 15 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken