Bekijk het origineel

Varkenshouder „ziek” van slachthuisrel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Varkenshouder „ziek” van slachthuisrel

2 minuten leestijd

BARNEVELD. Nederlandse varkenshouders zijn „diep geschokt” door het slachtschandaal in België. „Onze varkenshouders zijn er misselijk en ziek van. Zij schamen zich tot op het bot.”

Dat lieten de voorzitters Ingrid Jansen van de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en Eric Douma van LTO Varkenshouderij gisteren weten. Beelden van de mishandeling van varkens in Tielt brachten donderdag een schok teweeg in België en Nederland. De organisatie Animal Rights had er geheime opnames gemaakt. Het abattoir is inmiddels op last van de Vlaamse minister van Dierenwelzijn stilgelegd.

„Hier past slechts walging”, zeggen NVV en LTO. „Onze varkenshouders leveren hun dieren af in het volste vertrouwen dat de handel en de slachterijen de dieren waardig behandelen. Het is voor hen niet te verteren dat mensen verderop in de keten op deze manier met hun varkens omgaan. Een van onze leden zei direct als boer te zullen stoppen als hij weet dat een van zijn varkens op deze manier zou zijn mishandeld.”

Duroc d’Olives, een initiatief van enkele varkenshouders om goed vlees te produceren van dieren die een fatsoenlijk leven hebben gehad, liet ook weten te „walgen” van het slachthuis en er geen zaken meer mee te doen.

Animal Rights ontdekte dat een aantal Nederlandse keur- en kwaliteitsslagerijen vlees uit Tielt betrok. Joep Klaver van de Vereniging van Keurslagers kon gisteren het exacte aantal nog niet vertellen. Ook hij is „erg ongelukkig” met de werkwijze in Tielt.

Een petitie van Animal Rights om het slachthuis te sluiten, was gisteren 100.000 keer getekend.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Varkenshouder „ziek” van slachthuisrel

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 25 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken