Bekijk het origineel

Niet iedereen blij met lammetjesdag

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Niet iedereen blij met lammetjesdag

3 minuten leestijd

LOENEN. Lammetjesdagen zijn slecht voor schapen. De bezoekersdagen bij schaapskudden botsen met de veiligheid van schapen en lammeren. „Een lammetjesdag is voor schapen de grote angstdag, zegt Sjoerd Stellingwerf, oud-schaapherder op de Loenermark.

Volgens Stellingwerf zijn schapen en lammeren niet ingesteld op massale belangstelling van bezoekers. „Die nettemensengeur komt vreemd over op een kudde.” Lammeren raken er volgens hem „totaal overprikkeld door”, terwijl de moederschapen de hele dag bang zijn hun lam kwijt te raken.

Helemaal verschrikkelijk vindt Stellingwerf de bordercollierwedstrijden, waarbij honden met elkaar strijden welke het beste de kudde bij elkaar kan houden. „Vreemde honden mogen zich bewijzen in hun spel met weerloze schapen. De wedstrijd is er niet om het schaap te laten genieten. Nee, het is alleen bedoeld om de fokwaarde van de hond nog wat op te krikken.”

Een goede herder kent de taal van zijn schapen, zegt de voormalige schaapherder. Die dieren vertellen hun herder dat ze doodsbang zijn op een lammetjesdag. „Alle heideschapen heffen hun kopjes iets omhoog. Ze draaien allemaal hun oren naar beneden en naar achteren. Ze strekken de poten.”

Stellingwerf zou liever zien dat belangstellenden meer verspreid komen kijken naar de jonge dieren. „Kom vooral op een rustig moment kijken en genieten. Om dan de Schepper van harte te danken voor al dit wonderschone.”

Herderin Christien Mouw uit Elspeet geeft Stellingwerf slechts ten dele gelijk. „Als je het de lammetjes en hun moeders zou vragen, zou zo’n lammetjesdag van hen beslist niet hoeven.”

Mouw denkt echter ook dat de dieren wel wat gewend zijn. „Die moederschapen, de lammeren en de herdershonden zijn bepaald geen watjes. Als zo’n lammetjesdag onder het toeziend oog van de schaapherder en een aantal vrijwilligers plaatsvindt, kan het een ware feestdag worden waar geen schaap en lam nadelige gevolgen van ondervindt.”

Belangrijk is volgens de Elspeetse herderin om een lammetjesdag na afloop goed te evalueren. „Blijf zoeken naar eventuele verbeterpunten. Wij hopen de volgende lammetjesdag korter te houden, omdat uit ervaring blijkt dat de lammetjes niet langer dan ongeveer vier uur van de moeders af kunnen. We brengen de moederschapen volgend jaar een uur eerder terug in de schaapskooi, zodat moeder en kind weer op tijd herenigd zijn.”

Teer

Het grote pluspunt van een lammetjesdag vindt Mouw dat de relatie tussen mens en dier wordt versterkt. „Het is fantastisch om te zien hoe intens bijvoorbeeld de relatie tussen een jong kind en een lam kan zijn. Kijk maar eens hoe teer en liefdevol zo’n kind het lammetje tegen zich aangedrukt houdt. Zo’n kind neemt dat zijn leven lang mee.” Ook grotere kinderen, ouders en grootouders beleven hier ongekend veel plezier aan.

Daarnaast is een lammetjesdag vaak ook een broodnodige bron van inkomsten. „De meeste schaapskuddes in Nederland zijn financieel steeds meer afhankelijk van lammetjesdagen. Zonder dergelijke evenementen ontneem je mensen een natuurbeleving die van onschatbare waarde is. Je pakt klein en groot de vreugde van een bijzondere ontmoeting tussen mens en dier af. Laten we de lammetjesdagen maar in ere houden.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Niet iedereen blij met lammetjesdag

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 28 maart 2017

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken