Bekijk het origineel

Hitte: ’s middags douchen en ’s nachts wasmachine aan

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Hitte: ’s middags douchen en ’s nachts wasmachine aan

2 minuten leestijd

ZWOLLE. Water drinken, zwembadje vullen, tuin besproeien. Op warme dagen is verfrissing meer dan welkom. Toch kan het water niet oeverloos uit de kraan stromen.

Bij langdurige hitte vreest Vitens, Nederlands grootste drinkwaterbedrijf, voor problemen op piekmomenten. Als veel mensen tegelijk de kraan open zetten –een halve wijk die ’s avonds de tuin besproeit– daalt de waterdruk. Daardoor komen roestdeeltjes vrij die het water een bruine kleur geven.
Verspreid het waterverbruik op warme dagen, luidt het advies dan ook. Dus liever niet douchen tussen 7.00 en 9.00 uur en 18.00 en 20.00 uur. Wasjes draaien kan het beste ’s nachts, en ook voor het zwembad vullen of de vaatwasser laten draaien geldt: niet doen tijdens piekmomenten.
Een maat voor de droogte is het zogeheten neerslagtekort, dat vanaf 1 april wordt berekend. Dit is het verschil tussen de hoeveelheid neerslag en de verdamping. Volgens het KNMI was het neerslagtekort gisteren opgelopen tot 133 millimeter.
Dit jaar is het tot nu toe erg droog, met name in de zuidwestelijke kustgebieden. Akkerbouwer en waterschapsbestuurder Lies Struik uit Dirksland zegt dat de droogte hem doet denken aan 1976, het droogste jaar in Nederland ooit gemeten. En dat terwijl de zomer nog moet beginnen. Akkerbouwgewassen hebben volgens Struik behoorlijk last van de droogte. „Door de droogte komen er minder knollen aan de aardappelplanten, waardoor de oogst straks kleiner kan uitpakken. Uien blijven kleiner.”
Boeren op de Zuid-Hollandse eilanden zijn volop aan het beregenen. Struik: „Op de meeste plekken kunnen we voldoende water aanvoeren uit het Haringvliet en het Volkerak. Beperkingen zijn nog niet aan de orde. Maar de gewassen lijden wel. Het lukt boeren niet om alle percelen op tijd voldoende water te geven.”
Johan Sanderse uit Serooskerke, bestuurslid van landbouworganisatie ZLTO, ziet veel gewassen slap hangen. „Dan gaan de huidmondjes dicht, om verdamping te beperken, en groeit het gewas niet.” Op de Zeeuwse eilanden is beregening niet mogelijk.
Het zijn vooral de Friezen die moeten letten op hun watergebruik. In Friesland is het verbruik flink gestegen, dankzij de groei van bedrijven. Vitens is bezig om in Noordbergum nieuwe water­reservoirs te maken, maar die zijn pas in december klaar.

Zie ook pag. 12.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juni 2017

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Hitte: ’s middags douchen en ’s nachts wasmachine aan

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 20 juni 2017

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken