Bekijk het origineel

Oudere vaker in problemen op overweg

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Oudere vaker in problemen op overweg

2 minuten leestijd

UTRECHT. Ouderen komen steeds vaker met een rollator of scootmobiel in de problemen bij een spoorwegovergang. Wieltjes die klem komen te zitten in het spoor en ouderen die vallen wanneer zij het spoor willen oversteken, veroorzaken vaak gevaarlijke situaties.

Dat meldde ProRail vanmorgen. De spoorwegbeheerder gaat daarom extra voorlichting geven om ouderen vertrouwd te maken bij oversteken van overwegen.

Ook doet het bedrijf een proef in Haarlem met een ”oversteekhulp” bij beveiligde overwegen. Dit is een soort stoplicht dat eerder dan de normale bellen en lichten aangeeft of er nog voldoende tijd is om veilig over te steken. Als de bellen gaan rinkelen, is de trein immers al bijna bij de overweg.

Vast in de rails

Veel problemen ontstaan doordat ouderen niet weten hoe zij veilig met een rollator of scootmobiel een overweg kunnen oversteken. Doordat mensen die slecht ter been zijn zo snel mogelijk oversteken, komen zij door onhandigheid in de problemen. Ook worden de wieltjes van de hulpmiddelen steeds kleiner, waardoor deze in de rails vast kunnen komen te zitten.

Een oudere kan de oversteekhulp zelf activeren bij een overweg. Wanneer de voetganger groen licht krijgt, is er nog genoeg tijd om over te steken voordat er bellen beginnen te rinkelen. Ouderen hebben dan ruim de tijd de overweg rustig en veilig over te steken.

Daarnaast installeert ProRail overwegbellen die bij druk verkeer harder en in stille situaties zachter kunnen rinkelen. Een geluidssignaal is dan niet te missen.

Naast het plaatsen van deze technische hulpmiddelen, roept ProRail medeweggebruikers op om ouderen een handje helpen bij het oversteken van de overweg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 september 2017

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Oudere vaker in problemen op overweg

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 12 september 2017

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken