Bekijk het origineel

Demonstratie tegen politie

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Demonstratie tegen politie

2 minuten leestijd

DEN HAAG. Circa honderd nabestaanden en sympathisanten van Mitch Henriquez hebben zaterdagmiddag in Den Haag betoogd tegen het politiegeweld, als gevolg waarvan de Arubaan in 2015 zou zijn overleden.

De stoet met betogers, die spandoeken met opschriften zoals ”Stop politiegeweld” met zich meedroegen, werd gevolgd door tientallen politiemensen te paard, op motoren en in ME-busjes. Voorafgaande aan de betoging riep de zus van Henriquez nadrukkelijk op tot een vreedzame demonstatie.

De deelnemers wandelden van de Koekamp voor Den Haag CS naar het Vredespaleis en terug. Onderweg legden ze een krans bij het hoofdbureau van politie ter nagedachtenis van slachtoffers van politiegeweld.

Onder de betogers waren de moeder en een neef van Henriquez. De Arubaan overleed in juni 2015 na zijn arrestatie op een Haags muziekfestival. Hij riep tegen agenten dat hij een wapen bij zich had. Bij zijn arrestatie verzette hij zich heftig. Vijf agenten hielden hem in bedwang. Een dag later overleed de 42-jarige man, maar over de doodsoorzaak bestaan diverse lezingen.

Aanvankelijk werd gedacht dat de omstreden nekklem hem het leven kostte, maar later bleek hartfalen door een acuut stress-syndroom de doodsoorzaak.

Volgens drie hoogleraren intensivecaregeneeskunde is dat echter niet mogelijk. Volgens hen baseert het OM zich op een fenomeen dat niet bestaat. „Het acuut stresssyndroom is in de wetenschappelijke literatuur helemaal niet terug te vinden.”

In het onderzoeksprogramma Argos onderschreven de hoogleraren zaterdag de conclusie van forensische onderzoekers van Independent Forensic Services (IFS) dat Henriquez overleed aan de gevolgen van verwurging en verstikking. De IFS deed op verzoek van de nabestaanden onderzoek naar de zogeheten Haagse nekklemzaak. De rechtbank doet donderdag uitspraak in de zaak tegen twee Haagse agenten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 2017

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Demonstratie tegen politie

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 december 2017

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken