Bekijk het origineel

Recorddrukte op Schiphol met bijna 70 miljoen passagiers

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Recorddrukte op Schiphol met bijna 70 miljoen passagiers

2 minuten leestijd

Het aantal passagiers dat jaarlijks via Schiphol reist, blijft maar stijgen. Vorig jaar was goed voor 68,4 miljoen reizigers, een record voor de luchthaven.

De vijf belangrijkste luchthavens in Nederland hebben vorig jaar in totaal 76,2 miljoen passagiers verwerkt, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. In 2016 ging het nog om 70,3 miljoen mensen die via Schiphol, Eindhoven, Rotterdam The Hague, Groningen Eelde en Maastricht Aachen reisden.

Volgens het CBS werden er in elk kwartaal van 2017 meer reizigers verwerkt dan een jaar eerder.

Vliegbewegingen

Voor Schiphol steeg het aantal reizigers naar recordniveau. Al sinds 2009 ziet de luchthaven het aantal aangekomen en vertrokken passagiers jaarlijks toenemen (zie grafiek). Het aantal vliegtuigbewegingen –starts en landingen– steeg met 3,7 procent tot bijna 497.000 bewegingen in 2017.

Dit ligt net onder de afgesproken norm van het Aldersakkoord uit 2008, waarin werd vastgelegd dat Schiphol tot 2020 niet meer dan 500.000 vliegbewegingen per jaar mag uitvoeren. Dat het aantal passagiers sneller stijgt dan het aantal vliegbewegingen heeft te maken met het gebruik van grotere vliegtuigen en een hogere bezettingsgraad per vlucht.

Eindhoven verwerkte bijna 5,7 miljoen passagiers, bijna 20 procent meer dan in 2016. Dit is de sterkste groei sinds 2012 voor deze luchthaven. Rotterdam The Hague zag het aantal reizigers met ruim 5 procent stijgen tot zo’n 1,7 miljoen.

Groningen Eelde liet met ruim 32 procent de sterkste groei zien. Op Maastricht Aachen daalde het aantal passagiers met 5,1 procent. De reizigersaantallen van deze luchthavens zijn goed voor slechts 0,5 procent van het totaal.

Luchtvrachtvervoer

Het CBS merkte verder op dat het luchtvrachtvervoer op Maastricht Aachen de sterkste groei liet zien, met een plus van 43 procent tot 87.000 ton. Die stijging werd vooral veroorzaakt door de komst van nieuwe maatschappijen en uitbreiding van bestaande maatschappijen. Omdat er op Maastricht relatief weinig vliegtuigmaatschappijen actief zijn, heeft het wegvallen of de komst van een maatschappij een grote invloed op de totale overslag, aldus het CBS.

Het vrachtvervoer via Schiphol steeg vorig jaar met 5,5 procent tot bijna 1,8 miljoen ton.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 2018

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

Recorddrukte op Schiphol met bijna 70 miljoen passagiers

Bekijk de hele uitgave van woensdag 31 januari 2018

Reformatorisch Dagblad | 13 Pagina's

PDF Bekijken