Bekijk het origineel

Libellenpracht

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Libellenpracht

2 minuten leestijd

De tijd van de libellen is weer aangebroken. Heerlijk om dan langs slootkanten, vijvers en poelen op zoek te gaan naar deze prachtige insecten. Libellen kunnen van fragiele schoonheid zijn, zoals de zogenaamde waterjuffers. Ze zijn klein, dun en fraai gekleurd. Een soort vliegende toverstokjes. Je hebt ze in azuurblauw en vuurrood en ze dragen namen zoals lantaarntje (foto), tengere grasjuffer, vuurjuffer en watersnuffel. De grote libellensoorten, zoals de familie van de glazenmakers, vind ik altijd indrukwekkend door de combinatie van formaat, snelheid en pracht. Hun schoonheid is onmiskenbaar, maar ze hebben ook iets dreigends. Hun kop, met de enorme ogen die uit duizenden kleine segmenten bestaan, is een doodsbericht voor vlinders en andere insecten die argeloos de sloot passeren waar deze reuzen resideren. De grote keizerlibel bijvoorbeeld is zo’n 8 centimeter lang en voorzien van enorme kaken en stevige poten waarmee de prooi uit de lucht gepakt wordt. Vanuit stilstand in de lucht schieten ze in een fractie van een seconde meters ver weg. Dat blijf je niet voor als vlieg of vlinder. Ondanks namen zoals paardenbijter en getande glazenmaker hebben mensen en zoogdieren overigens niets te vrezen van libellen. Geniet dus van de pakweg zeventig soorten die zich in ons land laten zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 2018

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Libellenpracht

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 19 mei 2018

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken