Bekijk het origineel

Groei economie tilt Afrika niet uit armoede

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Groei economie tilt Afrika niet uit armoede

2 minuten leestijd

WASHINGTON. Niet iedereen in de wereld profiteert evenveel van de economische groei. Met name in Afrika wil het nog niet echt vlotten met het verbeteren van het doorsnee-inkomen van huishoudens.

Dat blijkt uit dinsdag gepubliceerde ramingen van de Wereldbank. De economieën in Afrika ten zuiden van de Sahara groeien in de jaren tot en met 2020 gemiddeld met ruim 3 tot bijna 4 procent. Het inkomen per hoofd van de bevolking is in 2020 echter naar verwachting met niet meer dan 1 procent toegenomen.

Heel anders is het in Zuid-Azië. Daar draait de economische motor inmiddels hard genoeg om miljoenen mensen uit de armoede te tillen. Voor landen zoals India en Bangladesh verwacht de Wereldbank zo’n 7 procent groei, zowel in 2018 als in 2019 en 2020. Het inkomen per hoofd van de bevolking gaat in deze regio waarschijnlijk ook flink omhoog, tot zo’n 6 procent op jaarbasis.

Volgens Wereldbankpresident Jim Yong Kim is er voor de aanpak van extreme armoede duidelijk meer nodig dan alleen economische groei. „Beleidsmakers moeten zich richten op manieren om de groei op de langere termijn te ondersteunen”, zegt hij. Dat kan bijvoorbeeld door de productiviteit en de arbeidsdeelname te verhogen.

Het instituut voorziet nog een ander probleem. Veel ontwikkelingslanden zijn nu nog grote grondstoffenexporteurs. Dat is niet handig, want de vraag naar grondstoffen zwakt op termijn waarschijnlijk af. Het is dus belangrijk dat deze landen hun economie minder afhankelijk maken van grondstoffenexport.

Wereldeconomie

De wereldeconomie als geheel groeit komende jaren waarschijnlijk met zo’n 3 procent, denkt de Wereldbank. Daarmee is het instituut somberder dan bijvoorbeeld het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het gaat evenwel om precies dezelfde groeicijfers als bij een eerdere raming in januari.

Wel is de prognose voor de Amerikaanse economie in 2018 en 2019 met enkele tiende procenten opgekrikt. De raming voor het in crisis verkerende Argentinië is juist flink verlaagd. Voor Nederland heeft de Wereldbank geen aparte ramingen gegeven.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 juni 2018

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Groei economie tilt Afrika niet uit armoede

Bekijk de hele uitgave van woensdag 6 juni 2018

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken