Bekijk het origineel

Droogterecord 1976 gesneuveld

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Droogterecord 1976 gesneuveld

2 minuten leestijd

AMSTERDAM. Het is nu droger dan het in 1976 op 25 juli was. Het neerslagtekort bedroeg toen gemiddeld over het land zo’n 257 millimeter. Dat is dit jaar 261 millimeter. Daarmee is het voor het eerst droger dan in 1976, meldde Weeronline woensdag.

Het neerslagtekort geeft de mate van droogte aan en wordt berekend door het verschil tussen verdamping en neerslag. Volgens de verwachting is er vrijdagavond laat en zaterdag kans op enkele regen- en onweersbuien. Daarna wordt het opnieuw dagenlang geheel droog met veel zonneschijn en zomerse tot tropische temperaturen.

De hoge verdamping stuwt het landelijk gemiddelde neerslagtekort naar 300 millimeter aan het begin van augustus, verwacht Weeronline. In delen van de Achterhoek en Twente is het tekort nu al groter.

De waterschappen en waterbedrijven nemen veel maatregelen om schade en calamiteiten door de droogte te voorkomen. Zo gelden er sproeiverboden, worden veendijken beregend en kades geïnspecteerd en is hier en daar de waterdruk verlaagd.

In het zuiden van het land was het woensdagochtend voorzichtig aan het regenen. Op sociale media reageerden mensen verheugd en deelden ze filmpjes van natte tuintafels, druppels op autoruiten en vochtig asfalt.

Grote delen van Nederland krijgen tot en met vrijdag te maken met smog. Dinsdag was de luchtkwaliteit in het midden en oosten van het land al slecht, waarschuwde gezondheidsinstituut RIVM.

Vanwege de aanhoudende tropische temperaturen nemen de ozonconcentraties toe. Smog door ozon ontstaat bij ophoping van luchtvervuiling op zonnige dagen. Dat kan leiden tot luchtwegklachten, zoals hoesten en kortademigheid, verergering van astmaklachten en een slechtere longfunctie.

„Het RIVM adviseert mensen die gevoelig zijn voor smog binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te beperken. Dit advies geldt voornamelijk voor de namiddag en vroege avond, omdat de lucht dan het meest verontreinigd is.”

Opwarming aarde

In de toekomst zullen Nederlanders veel vaker een warme zomer als deze meemaken, voorspelde klimaatdeskundige van het KNMI Geert Jan van Oldenborgh woensdag op nos.nl.

Hij verwacht dat hittegolven elke twee tot drie jaar gaan voorkomen en warmer zullen zijn. Dat komt volgens hem door de opwarming van de aarde. „In de toekomst zullen we dit een koele zomer noemen.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 juli 2018

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Droogterecord 1976 gesneuveld

Bekijk de hele uitgave van woensdag 25 juli 2018

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken