Bekijk het origineel

Halsema: Proef met wietteelt gevaarlijk

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Halsema: Proef met wietteelt gevaarlijk

2 minuten leestijd

AMSTERDAM. De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema vindt de proef met gereguleerde wietteelt in de huidige vorm onhaalbaar. „Deelname door Amsterdam, als grootste coffeeshopgemeente, is onder deze voorwaarden praktisch niet uitvoerbaar en is bovendien risicovol voor de openbare orde.”

Dat schreef Halsema dinsdag in een brief aan minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Bruno Bruins (Volksgezondheid).

Volgens Halsema zijn de grootste problemen dat alle coffeeshops in een gemeente moeten deelnemen aan de proef en dat de coffeeshops in één keer de overstap moeten maken. De burgemeester geeft twee opties aan de ministers om de proef te verbeteren. Zo zouden coffeeshops niet meer verplicht moeten zijn om deel te nemen. Bovendien zou tijdens de overgangsperiode niet alle wiet in de winkel afkomstig moeten zijn van gereguleerde kwekers, maar ook van illegale telers.

„Het nu voorgestelde gereguleerde aanbod van twintig tot dertig soorten wiet en hasj is onvoldoende gelet op het huidige aanbod van enkele honderden varianten”, staat er in de brief. De burgemeester zegt dat het beperken tot enkele tientallen soorten gaat leiden tot illegale verkoop van de overige types. Die verkoop zou de openbare orde kunnen verstoren. Halsema wil dan ook dat het aanbod beter wordt, mogelijk tijdelijk met illegale wiet. Na een overgangsperiode zou dan alleen nog de gelegaliseerde drugs zijn toegestaan.

Het kabinetsplan houdt in dat alle coffeeshops in zes tot tien gemeenten gedurende vier jaar wiet krijgen van door de overheid uitgekozen wiettelers en dat de coffeeshops dat legaal mogen verkopen.

Amsterdam telt volgens Het Parool 166 coffeeshops. Halsema zegt dat deze bedrijven door de proef hun illegale leveranciers moeten afstoten. Ze verwacht dat illegale handelaren via straatverkoop hun waren zullen gaan slijten.

Bovendien wijst Halsema erop dat de proef mogelijk mislukt. In dat geval moeten coffeeshops weer terug naar hun oude leveranciers, maar het is de vraag of dat lukt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 2018

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

Halsema: Proef met wietteelt gevaarlijk

Bekijk de hele uitgave van woensdag 3 oktober 2018

Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's

PDF Bekijken