Bekijk het origineel

Stippen met stokjes

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Stippen met stokjes

2 minuten leestijd

Stipwerk; daarbij denkt iedereen meteen: Staphorst. Het dorp kent een rijke traditie van gestipte klederdracht waarbij de ”stippers” elk hun eigen stempels hadden. Daardoor was elk kledingstuk uniek. Op die traditie voortbordurend, ga ik naar de kringloop voor een kop en schotel die ik kan voorzien van mijn eigen stipwerk. Zo maak je voor 50 cent een persoonlijk servies dat ook erg leuk is om cadeau te geven.

Porseleinverf is prijzig, maar als je die eenmaal in huis hebt, hoeft een cadeautje niet veel meer te kosten en geef je iets aparts.

Stipwerk verdient kwaliteitsverf. Zeker als je het voor servies gebruikt, moet de verf niet bladderen als je het afwast. Kies voor Pebeo; dat is een prettige verf op waterbasis, die na het bakken in een keukenoven bestand is tegen de vaatwasser tot 40 graden.

Na het bakken is het servies klaar voor gebruik. Gebakje erbij, thee erin en genieten maar.


Servies stippen

Benodigdheden: servies om te beschilderen; stokjes, spijkers, wattenstaafjes om mee te stempelen; porseleinverf; huishoudoven; palet.

Aan de slag

Stip niet op het oppervlak dat in aanraking komt met eten of drinken. Dus niet aan de binnenkant van een mok of in het midden van een bord.

1) Maak het voorwerp dat je wilt bestippen stof- en vetvrij, dit kan bijvoorbeeld met alcohol.

2) Schets een patroon, dat kan met potlood maar eventueel ook met verf op papier. Maak grote en kleine stippen en bedenk hoeveel kleuren je wilt gebruiken.

3) Doe wat druppeltjes verf op een palet, of gebruik daar een wegwerpbordje voor.

4) Probeer de techniek van het stippen uit op een oud bord of een mok voordat je het defintieve servies gaat stippen.

5) Stip eerst de grootste stippen en laat drogen. Begin met een lichte kleur voor meer dieptewerking. Daarop werj je met een tint donkerder of een contrasterende kleur.

6) Stempel daarna in de grootste stip een kleiner rondje in de andere kleur.

7) Maak zo het patroon af. Laat tussen de lagen door voldoende drogen zodat kleuren niet in elkaar vloeien.

8) Laat het geheel 24 uur drogen en bak af in de oven volgens het voorschrift op het etiket.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 2018

Reformatorisch Dagblad | 52 Pagina's

Stippen met stokjes

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 24 november 2018

Reformatorisch Dagblad | 52 Pagina's

PDF Bekijken