Bekijk het origineel

6 vragen over melkbusknallen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

6 vragen over melkbusknallen

4 minuten leestijd

@martkeijzer rommelt aan Daihatsu Hijet uit 1992 | Boskoop | carbidschieten | ROC Aventus Apeldoorn | 20 jaar | sleutelen | kwekerij | machines 

Bijna iedere jaarwisseling raken mensen gewond bij carbidschieten. De een krijgt een deksel in zijn gezicht, een ander wordt geraakt door een steekvlam. Bij de jaarwisseling in 2009 viel zelfs een dode toen zijn bus ontplofte. Is het wel verantwoord om met je melkbus te knallen?

„Als je er normaal mee omgaat is carbidschieten absoluut niet gevaarlijk. Bij ons is het nooit fout gegaan. Ook niet bijna. Je moet natuurlijk geen aluminium melkbussen gebruiken. Als je daarmee een goede klapper maakt, spat het hele spulletje uit elkaar.

Mijn advies: Gebruik stalen bussen. En je moet vanzelfsprekend niet voor een melkbus gaan lopen waar het deksel al op zit.”

Waarom schiet jij met carbid?

„Dat doe ik al sinds ik een klein jochie ben. Met oudjaarsdag schiet ik op de kwekerij van mijn ouders. Daar hebben we de ruimte.

’s Middags komt er altijd een grote groep familie en vrienden. Dan is het een middag lekker knallen.

Mijn vader, mijn vrienden en ik zijn dan met de melkflessen en de omgebouwde gasfles in de weer. De ijzeren melkbusjes koopt mijn vader via marktplaats.nl. Carbid is op de kwekerij ruim voorradig, mijn pa verkoopt dat spul zelf ook.

Iedereen maakt zijn eigen busje klaar, de kleintjes kijken toe of steken zelf vuurwerk af.”

En als de carbidklappen komen?

„Voordat we op de ontsteker drukken roepen we „ooré!”

Dan zetten de carbidschieters hun oordoppen op, en de kleintjes, die verderop staan, doen de vingers in de oren. Dan is het een klik met de aansteker en BOEM.”

Hoe zorg je er voor dat het carbid knalt?

„Carbidschieten werkt met carbidstenen. Een handjevol stenen doe je in de bus. Vervolgens een klein beetje water erbij, totdat de stenen nog voor driekwart boven het water uitsteken. Het vocht gaat dan borrelen, dat betekent dat er gas vrijkomt. Vervolgens doe je het deksel op de bus. Dan moet je ontdekken wanneer het de beste tijd is om te knallen. Meestal moet je 30 tot 40 seconden wachten, maar elke bus is weer anders. Als je een goede klap hebt gehad, moet je onthouden hoeveel spullen je er in deed en hoe lang je wachtte. En dan ga je nog een keer.”

En wat als je ’t spulletje te vroeg of te laat aansteekt?

„Als je te snel bent, flopt het deksel één of twee meter van de bus en krijg je een steekvlam. Als je te lang wacht, doet-ie het niet. Dan zit er teveel gas in de bus, en dus onvoldoende zuurstof. Dan heb je een de branddriehoek niet compleet, als je begrijp wat ik bedoel. Je hebt de goeie hoeveelheid gas, genoeg zuurstof en een mooi vonkje nodig voor een goede klap waarbij het deksel vijftig meter wegvliegt.”

Bij siervuurwerk is er nog wat te zien. Maar wat is de lol van een dreun?

„De dreun natuurlijk. Carbidschieten is legaal knalvuurwerk dat keihard is. Bij de eerste paar klappen komt het stof van de balken van de schuur naar beneden. De klap voel je door je hele lijf heen, en niet zo’n beetje ook. Het gaat niet zozeer om het harde geluid zelf, maar ook het gevoel dat je door al die decibellen krijgt.”


7 weetjes over carbid

- De officiële naam van carbid is calciumcarbide, een stof die bestaat uit calcium en koolstof.

- Carbid werd aan het einde van de negentiende eeuw gebruikt voor fietsverlichting.

- Het spul werd later ook gebruikt als bestrijdingsmiddel voor mollen. Een brokje carbid in de graafgang en wat water erbij zorgde ervoor dat de dieren hun gangenstelsel ontvluchtten.

- Veel dorpssmeden gebruikten carbid vroeger om te lassen.

- Carbidschieters leggen brokken carbid in een melkbus, gasfles of giertank. Door er water aan toe te voegen, ontstaat een explosief gas.

- Carbidschieten is een Nederlandse traditie. Sinds 2014 staat het gebruik op de nominatie om immaterieel UNESCO-erfgoed te worden.

- Het verschilt per gemeente of carbidschieten is toegestaan. Zo mag carbidschieten bijvoorbeeld niet overal in de bebouwde kom, mag je niet in elke plaats deksels wegschieten of zit er een limiet aan het aantal melkbussen dat je mag gebruiken.


Verder lezen

”Gevaarlijk vuurwerk” – door Adri Burghout

„Als blijkt dat er illegaal vuurwerk in het dorp wordt verkocht, komen Edwin en Vera in actie. Hun vader is net gemeenteraadslid geworden en bekijkt ook hoe hij het probleem kan aanpakken. Uiteindelijk zorgen de honden Tim en Tor voor de oplossing.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 2018

Reformatorisch Dagblad | 52 Pagina's

6 vragen over melkbusknallen

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 december 2018

Reformatorisch Dagblad | 52 Pagina's

PDF Bekijken