Bekijk het origineel

Kinderverkiezingen, de bus missen en SGP New York

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kinderverkiezingen, de bus missen en SGP New York

3 minuten leestijd

Schaduwverkiezing

Hoe zou de samenstelling van Provinciale Staten zijn als het aan middelbare scholieren en leerlingen op de basisschool lag? Dat weten we op 19 maart, want dan zijn de uitslagen van de zogenoemde Scholierenverkiezingen en Kinderverkiezingen bekend. Voorafgaand aan de Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart organiseert ProDemos deze verkiezingen weer voor kinderen en jongeren.

Tot dusverre hebben 65 scholen zich aangemeld voor deelname. ProDemos verwacht ruim 25.000 deelnemende scholieren.

Als het aan de scholieren lag, zou bij de provinciale verkiezingen in 2015 de PVV als winnaar uit de bus gekomen zijn. Van de uitgebrachte stemmen ging 19,9 procent naar de partij van Wilders, gevolgd door de PvdA met 15,7 procent.

Linkse ambtenaren

Ambtenaren die werken bij provincies stemmen vaak links. Dat schreef De Telegraaf maandag. GroenLinks (30 procent) is het populairst, daarna volgen D66 (16 procent) en de PvdA (10 procent).

De ondervraagde overheidsdienaren laten hun stemgedrag vooral afhangen van de landelijke politiek, terwijl ze in hun werk juist dicht op de provinciale politiek zitten.

Asscher mist bus

Partijleider Lodewijk Asscher (PvdA) mist de bus. Op zich niets bijzonders, maar ditmaal dient het een doel. Asscher laat zich in een campagnevideo voor het karretje spannen van PvdA Overijssel. Hij probeert, samen met andere passagiers, een zondagse busreis te maken in het Twentse Goor, maar de bus blijkt deze dag niet te rijden.

De provinciale lijsttrekker helpt de wachtenden uit de brand; een kleine Volkswagen komt voorrijden en neemt de reizigers mee. Helaas voor Asscher is er net een plekje te weinig; hij moet lopen. PvdA Overijssel wil dat de bus ook op zondag rijdt.

SGP New York

Heeft de SGP een nieuwe afdeling opgericht? Via Twitter stuurde de partij een foto de wereld in van een verkiezingsposter op een raam in New York. Op de achtergrond is de skyline van de Amerikaanse stad te zien. ”SGP, samen voor het Gelderland van morgen”, luidt de slogan op de poster. Omdat New York niet in Gelderland ligt, lijkt het te gaan om een reizende SGP’er.

Foutje bedankt

Utrechtse kandidatenlijsten zijn huis aan huis bezorgd in Gelderse brievenbussen. Ergens is het misgegaan met het drukken of bezorgen van de lijsten in Culemborg. De lijst kan direct de papierbak in, want Culemborgers mogen alleen op kandidaten voor Provinciale Staten in Gelderland stemmen.

Op de achterkant van het formulier staan wel de Gelderse kandidaten voor de waterschappen. Het is nog onduidelijk hoe de fout is ontstaan. De lijst is geen stembiljet, maar een hulpmiddel voor kiezers bij het maken van hun keuze.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 februari 2019

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

Kinderverkiezingen, de bus missen en SGP New York

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 26 februari 2019

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken