Bekijk het origineel

​Britse pond zit exporteurs dwars

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

​Britse pond zit exporteurs dwars

2 minuten leestijd

AMSTERDAM. Sinds de keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten blijft de exportgroei naar het Verenigd Koninkrijk sterk achter bij die naar andere landen. Vooral de waardedaling van het Britse pond zorgt al voor pijn bij exporteurs.

Dat concludeert maandag het Economische Bureau van ING in een nieuw rapport. ING rekende voor dat de waardedaling van het pond de export naar het Verenigd Koninkrijk vorig jaar met 11 miljard euro drukte. Dit zet afzetprijzen van exporteurs in onder meer de landbouw, industrie en groothandel onder druk. Ook voor toeleveranciers aan de auto-industrie zijn marktomstandigheden uitdagender, omdat Britse autoverkopen dalen.

In de dienstensector is het beeld volgens ING gemengd. Zo stagneert de groei van het Britse toerisme in Nederland, maar neemt de uitvoer van zakelijke adviesdiensten toe. De Britse vraag naar onder andere juridisch advies en accountancy steeg sterk.

Brexit

Sinds 2016, het moment dat de Britten voor de brexit stemden, groeide de export naar het Verenigd Koninkrijk met 6 procent, aldus ING. Daarmee blijft de toename ver achter bij die naar andere Europese landen. Hier was volgens ING sprake van 17 procent groei. De totale export van goederen en diensten bedroeg in 2018 ruim 60 miljard euro.

In recente onderzoeken van het CBS geven met name bedrijven in de landbouw en visserij, industrie en transport aan dat de brexit hun handel raakt. Dat komt volgens hen niet alleen door het valuta-effect. Britse bedrijven zouden namelijk ook investeringen uitstellen. Consumenten houden volgens hen de hand op de knip.

De Britse consument is terughoudender met het doen van grote uitgaven, stellen de ING-analisten. Zo daalde de verkoop van auto’s sinds 2016 met ruim 10 procent.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 maart 2019

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

​Britse pond zit exporteurs dwars

Bekijk de hele uitgave van maandag 18 maart 2019

Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's

PDF Bekijken