Bekijk het origineel

Tbs-kliniek: Onderzoek naar ontsnappingen

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Tbs-kliniek: Onderzoek naar ontsnappingen

2 minuten leestijd

NIJMEGEN. De Pompekliniek in Nijmegen laat onafhankelijk onderzoek doen naar de ontsnapping in korte tijd van drie tbs’ers uit de kliniek. „We doen er alles aan om incidenten te voorkomen, maar deze zijn niet volledig uit te sluiten. Maar drie op een rij is te veel”, aldus de kliniek zondag in een verklaring.

Het aangekondigde reconstructieonderzoek volgt na een oproep van burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen. Hij zei zaterdag tegen lokale media snel maatregelen te willen omtrent begeleid verlof. Vrijdag ging de veroordeelde zedendelinquent Ronald van Z. ervandoor tijdens begeleid verlof. Van Z., een 39- jarige man uit Harskamp, werd volgens dagblad de Gelderlander in 2014 veroordeeld tot 3,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor ontucht met minderjarige meisjes in Brabant. Hij is nog voortvluchtig.

Bij de kliniek zeggen ze de zorgen van de burgemeester te begrijpen, maar vinden ze het ook belangrijk dat de patiënt op een veilige en verantwoorde manier kan terugkeren in de maatschappij. „Daarbij is het continu zoeken naar de juiste balans tussen behandelen en beveiligen. Daar hoort verlof bij. Zonder verlof is het niet mogelijk de patiënt voor te bereiden op een veilige en gefaseerde terugkeer in de samenleving.”

Goed contact

De Pompekliniek is op de huidige locatie al ruim vijftig jaar gevestigd. Over veiligheidsaspecten heeft de kliniek naar eigen zeggen altijd goed contact met de gemeente Nijmegen.

Vorige maand namen twee tbs’ers de benen. Een 42-jarige man uit Barneveld ging er op 12 september vandoor tijdens een begeleid verlof. Hij nam tijdens een fietstochtje in de buurt van de kliniek ineens een afslag en verdween. Later die middag pinde hij nog in het Limburgse Gennep. Vanaf daar ontbrak ieder spoor. Het OM toonde een foto van de pinnende man op de website van de politie, samen met zijn portretfoto. Zijn slachtoffers en hun ouders werden gewaarschuwd. Op 13 september werd hij in het Zeeuwse Rilland op een camping herkend.

Begin september ontsnapte een tbs’er door uit een raam te stappen en over een hek te klimmen. De man werd nog dezelfde dag in de omgeving teruggevonden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 oktober 2019

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Tbs-kliniek: Onderzoek naar ontsnappingen

Bekijk de hele uitgave van maandag 7 oktober 2019

Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

PDF Bekijken