Bekijk het origineel

Kerk Hoogmade verwoest door brand

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Kerk Hoogmade verwoest door brand

2 minuten leestijd

HOOGMADE. De Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk in Hoogmade is maandag afgebrand. De torenspits is ingestort en het hele dak van de kerk is in vlammen opgegaan.

De brand ontstond rond het middaguur door het afbranden van verf tijdens regulier onderhoud. De grote houten torenspits van de neogotische kerk stortte rond 15.45 uur in. Uit voorzorg waren in een straal van 150 meter om de kerk alle huizen en gebouwen ontruimd. Brandweerlieden wisten te voorkomen dat het vuur oversloeg naar naastgelegen panden.

De brandweer kreeg de brand maandagavond onder controle maar heeft nog de hele nacht nodig gehad om na te blussen. De muren die nog overeind staan, zijn instabiel. Daarom worden er hekken omheen gezet, zei een brandweerwoordvoerster.

Aan het begin van de avond konden de meeste bewoners weer terug naar hun huizen. Alleen de bewoners van zeven woningen kunnen nog niet terug, omdat het bouwwerk niet stabiel is en er instortingsgevaar bestaat. Voor hen is opvang geregeld, aldus de brandweer.

In de kerk werden elk weekend diensten gehouden. Waar de parochianen nu terechtkunnen voor hun erediensten, is onduidelijk.

Pastoor Jack Glas zei maandagavond tegen de NOS: „De kerk wordt als verloren beschouwd. Dat is zo’n slag voor de gemeenschap. Er liggen hier veel herinneringen. Je ziet de pijn bij mijn parochianen. In één woord: vreselijk.”

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2019

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

Kerk Hoogmade verwoest door brand

Bekijk de hele uitgave van dinsdag 5 november 2019

Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's

PDF Bekijken