Bekijk het origineel

Natuur zucht onder droogte

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Natuur zucht onder droogte

2 minuten leestijd

’s GRAVELAND. De natuur in Nederland staat er na de derde droge zomer op rij „bedroevend slecht” voor.

Beken, vennen en venen staan droog. Bomen sterven af en grote stukken heide zijn verdord. Voor Nederland kenmerkende soorten dieren en planten zijn bijna of helemaal verdwenen. Op de hoge zandgronden staat de natuur op omvallen, aldus Natuurmonumenten.

De natuurbeheerder heeft samen met boswachters en terreinbeheerders van het Wereld Natuur Fonds (WWF) en LandschappenNL een overzicht gemaakt van de droogteschade in Nederland, nu de zomer op zijn eind loopt. Volgens de organisaties is de wekenlange hittegolf van augustus „de genadeklap” geweest voor veel natuurgebieden. Het voorjaar verliep al extreem droog met lage grondwaterstanden, droogval en slechte waterkwaliteit als gevolg. Regen in juli bracht wat verbetering, maar de hittegolf was veel dieren en planten te veel.

In de Nieuwkoopse Plassen en de Vechtplassen sterven bepaalde soorten orchideeën af, melden de boswachters. Boomkikkers, knoflookpadden en vroedmeesterpadden kunnen zich niet voortplanten omdat hun leefgebieden uitgedroogd zijn. Ook de kamsalamanders in Salland, Brabant en Limburg hebben daar last van. Broedvogels, weidevogels en de kraanvogels in het Fochteloërveen (Friesland) hebben het heel moeilijk. Ze hebben minder eieren gelegd, er waren te weinig insecten om de kuikens te voeden en doordat plassen en vennen droogvielen konden roofdieren makkelijk bij de nesten komen.

In de bossen sterven steeds meer loofbomen af. Het bos is al in de herfststand, aldus de natuurbeheerders. Dat komt ook door stikstofuitstoot en ziektes, maar dit jaar is het erger dan voorgaande jaren. Ook het zeldzame trilveen in Overijssel verdroogt.

Natuurmonumenten pleit al enige jaren voor een andere aanpak van de waterhuishouding in Nederland. Het grondwaterpeil moet structureel omhoog, vindt de organisatie.

  • Beken, vennen en venen staan droog; bomen sterven af
  • Op de hoge zandgronden staat de natuur op omvallen

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 augustus 2020

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

Natuur zucht onder droogte

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 29 augustus 2020

Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's

PDF Bekijken