Bekijk het origineel

Bedrijfsopvolging vergt goede voorbereiding

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Bedrijfsopvolging vergt goede voorbereiding

3 minuten leestijd

Bij bedrijfsopvolging komt heel wat kijken. Het is niet altijd mogelijk om het (familie)bedrijf over te dragen aaneen familielid. Als dit wel het geval is moet er voor diverse valkuilen gewaakt worden. Een tweeluik overde bedrijfsopvolging bij Drukkerij Gebrs. Verloop en Roza Accountants.

door S. Beukens

Op dit moment wordt Drukkerij Gebrs. Verloop geleid door de derde generatie. Ruim tachtig jaar geleden begon opa lan Verloop met een drukkerij in Alblasserdam. In die tijd werd elke letter nog met de hand gezet. In 1998 nam Arjan de zaak over van zijn vader, toen was alles in de drukkerij geautomatiseerd. Door de laatste jaren intensief met elkaar samen te werken kon het bedrijf geleidelijk aan worden overgedragen. Arjan was namelijk al op jonge leeftijd in de zaak gekomen om zich zo voor te bereiden de zaak van zijn vader over te nemen.

Momenteel is vader Nico als adviseur actief en adviseert hij zijn zoon over de investering van apparatuur en controleert hij de administratie. Arjan houdt zich vooral bezig met het personeelsbeleid, de algemene aansturing van de drukkerij en met enkele relaties.

Ondanks de negatieve ontwikkelingen in de branche gaat het met Gebrs. Verloop nog steeds goed. Terwijl 30 procent van de branche in de rode cijfers zit is daar bij Gebrs. Verloop geen sprake van. Dit komt onder andere door de vaste klantenkring en door de gedegenheid van de producten. Door de constante lijn in het bedrijf weten de klanten waar ze aan toe zijn. Een andere reden dat het met Gebrs. Verloop goed gaat is het financieel beleid: "Het geld moet eerst binnen komen voordat het uitgeven wordt". Goed personeelsbeleid is een andere kracht van Drukkerij Gebrs. Verloop. Dit blijkt onder andere uit het feit dat Nico op zestigjarige leeftijd nog een nieuw pand liet bouwen: "Dat deed ik niet voor de bedrijfsopvolging maar voor het behoud van de werkgelegenheid." Een ander voorbeeld van goed personeelsbeleid kan worden afgeleid uit het feit dat vijf werknemers al vijftig jaar bij de drukkerij gewerkt hebben. "Maar de zegen des Heeren is het voornaamste" vult Nico Verloop aan. Op de vraag welke valkuilen er zijn bij de opvolging van een familiebedrijf wordt als eerste de generatiekloof genoemd die er is tussen de twee mensen die het nauwst met de overname betrokken zijn. Dit komt onder andere tot uitdrukking in de andere kijk op de drukkerij en de toekomst. Een andere valkuil is dat je elkaar in heel veel situaties ziet. "Ik zie mijn vader thuis, op het werk en vroeger had ik ook nog catechisatie van hem." De derde valkuil die genoemd wordt is dat er een omschakeling in de werkzaamheden kwam, van medewerker tot direc-

'tèur-eigenaar, van werkplaats naar kantoor. Een ander belangrijk verschil is de gezagsverhouding naar het personeel veranderd. Was Arjan eerst een medewerker in het proces, nu moet hij leiding geven aan het geheel en is hij verantwoordelijk voor de producten die afgeleverd worden. Voor de overname heeft Arjan een uitgebreide test ondergaan, om te kijken of hij geschikt was om het bedrijf over te nemen. Dit om de continuïteit van de onderneming te waarborgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2002

RMU Contact | 28 Pagina's

Bedrijfsopvolging vergt goede voorbereiding

Bekijk de hele uitgave van zondag 1 december 2002

RMU Contact | 28 Pagina's

PDF Bekijken