Bekijk het origineel

Godzaligheid leren bij gym

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Godzaligheid leren bij gym

‘Want de lichamelijke oefening is tot weinig nut …’ 1 TIM. 4:8

3 minuten leestijd

Deze tekst wordt nogal eens aangehaald als het over sport of lichamelijke oefening gaat. Misschien wel het meest door mensen die zelf niets aan lichaamsbeweging doen en dat willen goedpraten. Toch kun je met zo’n tekst in de hand als school moeilijk twee uur godsdienst en drie uur gym geven. Of niet?

We komen in de Bijbel weinig tegen over wat wij vandaag sport of gymnastiek noemen. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de culturele context. Beroepen waarbij je de hele dag achter een bureau zat, bestonden nog niet. De meeste mensen kwamen in hun dagelijks werk genoeg aan lichaamsbeweging toe. Dan heb je vanzelf minder behoefte aan hardlopen, fietsen of andere vormen van lichamelijke oefening.

Het nut van gym

Lichamelijke oefening is tot weinig nut, schrijft Paulus aan Timotheüs. Dat schrijft hij niet omdat hij ons lichaam of de geschapen werkelijkheid maar onbelangrijk zou vinden. Die opvatting was er wel in zijn tijd; volgens sommigen zou een christen zich moeten onthouden van zoiets lichamelijks als het huwelijk, of van allerlei voedsel. Paulus wijst dat echter af als dwaalleer. God heeft dat geschapen, alle schepsel van God is goed, en er is niets verwerpelijk dat met dankzegging genomen wordt (1 Tim. 4:1-5).

Bovendien: ‘weinig nut’ is wat anders dan nutteloos. Als lichamelijke oefening verkeerd zou zijn, had Paulus wel andere woorden gebruikt. Het is tot weinig nut – maar het heeft dus wél nut! Gezond eten en lichaamsbeweging horen bij een goede zorg voor ons lichaam. En dat lichaam is een tempel van de Heilige Geest, schrijft de apostel elders. En hij roept ertoe op God te verheerlijken in uw lichaam (als eerste zelfs!) en in uw geest (1 Kor. 6:19-20).

Er is in onze tijd genoeg te zeggen over hoe je door kunt slaan in de aandacht voor gezondheid, voor een perfect lichaam, voor uiterlijk en sport. Maar wij hebben wel voor ons lichaam te zorgen, en daarom heeft lichamelijke oefening nut.

Gym en godzaligheid

Dat je bij gym godzaligheid leert, zouden wij misschien niet zo snel zeggen. Toch vergelijkt Paulus ze wel met elkaar. Bij beiden is sprake van oefening, training. En zoals een atleet er alles voor doet om een belangrijke wedstrijd te winnen, zegt het Nieuwe Testament elders, zo moet een christen volharden in het geloof. Hij moet zich nergens door laten afleiden. Het vraagt inzet van alle krachten. De godzaligheid overtreft lichamelijke oefening verre. Het vraagt meer: ons hart, ons hele leven, een zelfverloochening die veel dieper gaat dan lichamelijk afzien. En het brengt vooral veel meer: de godzaligheid is tot alle dingen nut, omdat het de belofte van het tegenwoordige én het toekomende leven heeft. Een goede conditie heeft even nut, een leven uit Gods genade voor eeuwig.

Ds. A. Versluis is predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerk te Ouderkerk aan de Amstel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 2017

De Reformatorische School | 52 Pagina's

Godzaligheid leren bij gym

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 1 april 2017

De Reformatorische School | 52 Pagina's

PDF Bekijken