Bekijk het origineel

De verslaving aan drugs en alcohol

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

De verslaving aan drugs en alcohol

3 minuten leestijd

SOCIAAL AANVAARDE DRUGS

Alcohol:

Ik rij niet. Het aantal liter alcoholgebruik per hoofd van de bevolking is de laatste jaren enorm gestegen: In 1946 - 0, 64 liter gedistilleerd, 19 liter bier en 0, 57 liter wijn; in 1997 - 3, 4 liter gedistilleerd, 84, 9 liter bier en 11, 96 liter wijn. In de leeftijdsfase van 25 tot 29 jaar wordt het meeste gedronken; van de mannen drinkt 10% dagelijks één of meer glazen. Naarmate een groter deel van de bevolking drinkt, gaan ook meer mensen meer dan normaal drinken. En liet risico om een steviger drinker te worden, tieemt toe als men op jeugdige leeftijd begint met drinken.

Het aantal mensen dat in problemen komt, wordt steeds groter; men schat dat er zo'n 175.000 mannen zowel als vrouwen verslaafd zijn. Onder hen zijn ook heel wat jongeren, [n de afgelopen vijfjaar zijn er 36.000 Nederlanders veroordeeld, omdat ze na een fikse 3orrel toch in de auto gingen rijden. In de afgelopen vijfjaar zijn er meer dan 1600 verkeersangevallen gebeurd met dodelijke afloop, waar sprake was van alcoholgebruik. Bijna één lode per dag en dan spreken we nog maar niet

van het veel groter aantal ernstig gewonden. Het verkeer zou het beste gediend zijn met algehele onthouding van alcoholhoudende dranken:

Wat doet alcohol?

Alcohol wordt in het bloed opgenomen en naar de lever gebracht. Daar wordt het omgezet in energie; per uur wordt er lï gram alcohol afgebroken. Dat zegt ons niets, maar als je weet dat er in een glas bier, wijn of genever ongeveer 10 gram zit, dan is het duidelijk dat je niet niet meer dan één glas per vijf kwartier moet gebruiken. Liever helemaal niet drinken. Als je teveel alcohol gebruikt, dan blijft het restant in de bloedbaan en wordt er schade aan de lever, de hersenen, het hart en het beenmerg aangebracht.

De klachten bij alcoholgebruikers kunnen zijn: maag-, darm- en leveraandoeningen, slaap- en evenwichtsstoomissen, depressie, lusteloosheid en prikkelbaarheid. Dan spreken we nog niet over de ernstige lever-ziekte: levercirrose, afbraak van de levercellen.

Alcohol zorgt ervoor dat de een vrolijker en de ander minder vermoeid wordt; remmingen

vallen weg, zodat je je gemakkelijker in gezelschap kan begeven en bewegen. Je kan moeilijk spreken van het profiel van de alcoholist, omdat onderzoek heeft aangetoond, "dat de uitwerking op het inenselijk organisme meer afhangt van de aard van de gebruiker, dan van de chemische eigenaardigheden van de ge-, bruikte middelen".

Laten we bij gebruik van alcoholhoudende dranken in elk geval letten op het moment waarop het ons iets doet. Als je door alcohol vrolijk wordt en je vermoeidheid verliest, dan is het gevaar van gewoontevorming aanwezig: ik ben moe - neem een borrel - weg is de vermoeidheid.

Dat is een levensgevaarlijke situatie, wantgewoontevorming en misbruik gaan vaak handin-liand.

Als je denkt dat er iets aan de hand is met jezelf of met iemand uit je omgeving (vrouw, man, kinderen, ouders, vrienden) neem dan contact op met b.v. de jeugdconsulent van "De Vluchtheuvel", de heer E. Beelen. Het is mogelijk om telefonisch of in een persoonlijk gesprek advies en/of hulp te krijgen. Hij kan ook verwijzen naar een consultatiebureau voor alcohol of naar een andere instelling op dat terrein. Hoewel het beter is te voorkomen, wil men je graag helpen zoeken naar een oplossing. Maar zorg dat dat niet nodig is. Mateloosheid en controleverlies zorgen ervoor dat we een (willoos) slachtoffer van de alcohol worden.

I.A. Kole

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 april 1982

De Saambinder | 8 Pagina's

De verslaving aan drugs en alcohol

Bekijk de hele uitgave van donderdag 22 april 1982

De Saambinder | 8 Pagina's

PDF Bekijken