Bekijk het origineel

J. Jongepier,

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

J. Jongepier, "Toegang tot het orgel", De Banier Utrecht, 1998. Prijs ƒ 59,50.

2 minuten leestijd

De organist Jan Jongepier heeft een kloek boek samengesteld over de bouw en de samenstelling van het pijporgel. Jongepier behandelt achtereenvolgens de vorm van de verschillende soorten orgels, de stijlkenmerken en de onderdelen van het orgel (zoals de windvoorziening, het pijpwerk enz.). De tekst gaat vergezeld van mim 400 foto's. Doel van de schrijver is om de werking van het sleeplade-orgel met mechanische tractuur aanschouwelijk te maken voor een brede doelgroep: vakstudenten, orgelliefhebbers en andere geïnteresseerden. Een dergelijke doelgroep in z'n volle breedte tevreden stellen, is ondoenlijk. Het boek is gezien het niveau vooral geschikt voor diegenen die reeds enige basiskennis hebben van de werking van het pijporgel. Een verklarende woordenlijst zou de geïnteresseerde leek een stuk op weg helpen. Jammergenoeg is de informatie die het boek verschaft niet erg overzichtelijk ingedeeld: een inhoudsopgave ontbreekt. Voor de liefhebbers is het boek echter een geschikt naslagwerk boordevol informatie, dat uitnodigt tot verdere studie. Als dat gebeurt, is aan de bedoeling van de schrijver ruimschoots voldaan. Hij schrijft aan het einde van de inleiding: "Ik hoop dat het boek, door vragen te beantwoorden, maar anderzijds ook vragen op te roepen, dienstbaar zal zijn in velerlei situaties, niet in het minst in de hand van diegenen met wie ik mij zo verwant voel: orgelliefhebbers".

Elspeet,

F.A. van Hartingsveldt.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 november 1999

De Saambinder | 12 Pagina's

J. Jongepier,

Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 november 1999

De Saambinder | 12 Pagina's

PDF Bekijken