Bekijk het origineel

Een goed voorspel

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie
Print this document

Een goed voorspel

3 minuten leestijd

De eerder verschenen muziekbundels van Paul Wols hebben gelukkig goede ingang gevonden. Een constatering die berust op eigen waarneming: tijdens de erediensten ‘in den lande’ zijn de bewerkingen van Wols regelmatig te beluisteren. Overigens is er voor onze organisten de laatste tijd veel goede, bruikbare muziek verschenen.

Toch, bovengenoemde bundel is niet overbodig. Korte voorspelen zijn er immers niet zoveel, terwijl er echt wel behoefte aan is... Wols schreef inleidingen van ongeveer tien maten, instemmend met het uitgangspunt van J. Worp: alles in ernstige kerkelijke stijl. De moeilijkheidsgraad van deze korte voorspelen is niet hoog, hoewel men dat ook weer niet te snel moet denken. Technische beheersing is zonder meer een voorwaarde, waarna men zich - en dán alleen - kan bezig houden met de wijze van vertolken. Wie een gedicht of verhaal voorleest zonder te letten op punten en komma’s, is niet functioneel bezig. Zo ook als een voorspel gepresenteerd wordt als ‘wat noten bij elkaar’. Dit klemt temeer bij een kort voorspel. In die korte tijd immers wil de organist de gemeente voorbereiden op en leiden naar het te zingen psalmvers; in overeenstemming met de inhoud van dat vers. Dat vraagt om zorgvuldigheid, de juiste registratie en muzikale interpretatie. Daarvoor dienen ook aanwijzingen als andante, allegro maestoso, enz. Op dat alles doelt Wols als hij in zijn ”Ten geleide” schrijft: ‘Speel niet gehaast, zodat de noten over elkaar struikelen; je moet elke noot beleven, proeven’. Op deze wijze kan een kort voorspel inderdaad grote zeggingskracht hebben, zoals sommige mensen de gave hebben met enkele zinnen veel mee te delen. Bij dezen wensen we onze organisten veel studielust toe en dat zij hun dienende taak biddende zouden mogen verrichten. Eenvoudig, verstaanbaar en waardig orgelspel in de eredienst is tot stichting. Onze organisten verdienen waardering en het is een volmaakt man of vrouw die niet in noten struikelt. Niet minder dan totaal vijftig jaar heeft Paul Wols de gemeentezang begeleid. Eerst in Rotterdam-West, het langst in Rotterdam-IJsselmonde en de laatste jaren in Hendrik-Ido-Ambacht. Vanwege zijn leeftijd heeft hij recent plaats gemaakt voor jong talent. De Heere geve hem en zijn vrouw een nieuw lied in de mond (Ps. 40:4). En mocht hij lust hebben: langere bewerkingen om vóór de eredienst te spelen zijn altijd welkom. Tenslotte nog een raad aan de kerkenraden: u zou de organisten een dienst doen door er voor te zorgen dat de bundel van Wols op de orgelbank ligt. Ook nog cadeau doen om thuis te oefenen is helemaal ideaal.


N.a.v. ”Korte voorspelen voor de 150 Psalmen en enige gezangen”, Paul Wols, uitg Den Hertog, Houten, bestelnummer 331070, 83 blz, prijs € 39,90.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 februari 2011

De Saambinder | 16 Pagina's

Een goed voorspel

Bekijk de hele uitgave van donderdag 10 februari 2011

De Saambinder | 16 Pagina's

PDF Bekijken