Bekijk het origineel

Boekennieuws

Bekijk het origineel

PDF Bekijken
+ Meer informatie

Boekennieuws

3 minuten leestijd

Niet zomaar een boodschap

In het boekje “Niet zomaar een boodschap” brengt onze broeder ds. W. Harinck het gezag van Gods Woord onder de aandacht. Bij het lezen van Gods Woord moeten we beseffen dat het de eeuwige God, Schepper van hemel en aarde, is Die tot ons spreekt. Mensen buiten de kerk moeten dit weten, maar ook wij als kerkmensen zijn ons daarvan niet altijd bewust. Ds. Harinck legt dat nadrukkelijk aan ons hart. Daarbij benadrukt hij ook dat dit Woord van God door de Heilige Geest wordt gebruikt om het geloof te werken en te versterken. Ook de manier waarop de Heilige Geest het Woord gebruikt, wordt beschreven. Daarbij noemt de schrijver ook mogelijke valkuilen bij de uitleg van Gods Woord.

“Niet zomaar een boodschap” is eenvoudig geschreven en voor jong en oud goed te lezen. Door de gespreksvragen bij elk hoofdstuk is het boekje ook bruikbaar voor Bijbelstudies.

ds. M. Joosse, Ede

”Niet zomaar een boodschap”, ds. W. Harinck; uitg. de Banier, Apeldoorn; 91 blz.; € 9,95


Catechisatie over het Kort Begrip en de Heidelbergse Catechismus

Afgelopen zomer verscheen een oud vragenboekje, nu in hedendaagse spelling. Na het bekende vragenboekje van ds. A. Hellenbroek is dit het meest gebruikte catechisatieboekje door de eeuwen heen. Ds. D. Knibbe, een iets oudere tijdgenoot van Hellenbroek, is hiervan de oorspronkelijke auteur. Deze predikant diende na Barsingerhorn (West-Friesland) en Purmerend, 33 jaar als 11e (!) dienaar des Woords in Leiden. Bekend is hij vooral geworden met zijn homiletisch en catechetisch werk. In zijn pastorie heeft hij vele aanstaande dienaren des Woords lesgegeven in de ‘preekkunde’. Achterin zijn verklaring op de Heidelbergse Catechismus is zijn ‘preek-order’ nog altijd te vinden. Net zo grondig als hij verlangde dat Gods Woord ordelijk gepreekt zou worden, verlangde hij om gedegen catechisatie-onderwijs te geven. Daartoe schreef hijzelf een boekje voor de catechese. Met Knibbes’ woorden: ‘Immers het is alleen van ons samengesteld, om te mogen strekken tot een middel om toe te nemen in de kennis der waarheid, die naar de Godzaligheid is, waaraan het bij velen onder ons zoveel ontbreekt’. Het is een bijzonder mooi boekje waarin Knibbe de lijn van de Heidelbergse Catechismus gebruikt, maar soms (met het oog op jonge kinderen) de vragen en antwoorden van het Kort Begrip heeft genomen. Daarmee telt het boekje 52 hoofdstukken met in totaal 731 vragen en antwoorden. Vrijwel elk antwoord is voorzien van één of meer verwijzingen naar Gods heilig Woord.

Nu voor onze gemeentekring (en daarbuiten) inmiddels de uitgaven van de commissie catechese rond “Hellenbroek” en “De enige troost” in gebruik zijn, behoeven we deze uitgave niet voor de kerkelijke catechese te bevelen. Wél is het boekje uitermate geschikt als voorbereiding op de catechismuspreek die gehouden of gelezen zal worden. Of voor onze zieken die in kleine stukjes de geloofsleer willen overdenken… Met de slotwens van ds. Knibbe: ‘Ziet daar melk voor de kinderkens, och of het God beliefde te zegenen, dat het aanleiding gave tot bekwaamheid voor vaste spijze aan de volwassenen in kennis en genade, tot zaligheid!’.

ds. B. Labee, Veenendaal

“Catechisatie over het Kort Begrip en de Heidelbergse Catechismus”, David Knibbe; uitg. C.G. op ‘t Hof; 265 blz.; € 14,50; bestellen via tel. 0184-630688.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 december 2017

De Saambinder | 20 Pagina's

Boekennieuws

Bekijk de hele uitgave van donderdag 7 december 2017

De Saambinder | 20 Pagina's

PDF Bekijken